"Mă aştept de la România la un mesaj coerent. Aş vrea să fie un singur mesaj din partea României, nu mai multe. Acum nu prea simt asta, poate şi din cauza evoluţiilor din Romania de după alegeri. Voi examina cu atenție și toate declarațiile pe care le-a făcut președintele român, Klaus Iohannis, la Chișinău. Important e, însă, să fie un singur mesaj de susținere, dar o susținere condiționată, în funcție de politicile administrației de la Chișinău. Sper ca Bucureștiul să nu admită derapaje. Văd că există unele semnale de derapaj la Chisinau și asta mă indispune foarte mult. Mizez foarte mult pe sprijinul României în contextul european. Dacă România va avea această politică activă și interesată de a ajuta Republica Moldova, atunci ambele țări și regiunea vor avea de câștigat", a declarat Iurie Leancă.
În viziunea fostului premier moldovean, guvernul minoritar de la Chișinău nu va putea fi funcțional, afirmând că se așteaptă "la o stagnare a Republicii Moldova, nu la evolutie înspre UE".
"Noi suntem într-o regiune extrem de periculoasă, turbulentă, în care nu știm ce se va întâmpla. Lucrurile nu s-au liniștit în Ucraina de est. Pericolul extinderii conflictului spre Ucraina de Sud, spre frontierele noastre, nu poate fi neglijat. Economia noastră a avut deja de suferit, din cauza embargoului, din cauza crizei regionale, din cauza unor probleme unde e nevoie de intervenţii chirurgicale, nu cosmetice. Mi se pare periculos ca, în aceste condiţii, tu să ai un guvern minoritar, susţinut condiţionat de un partid comunist nereformat, care îşi modifică retorica, dar nu şi logica acţiunilor. Nu prea văd cum se vor face reformele necesare, cum vom putea menține stabilitatea și cum să avansăm în drumul nostru european. Nu există guverne minoritare în nicio țară din regiune. E o iluzie că un guvern minoritar poate fi funcțional și a fost o greșeală. Personal mă aștept la o stagnare a Republicii Moldova, nu la evoluție înspre UE", a mai declarat Iurie Leancă.
Întrebat dacă îi este teamă că instabilitatea regională ar putea contamina și Republica Moldova, Iurie Leancă a declarat:
"În Republica Moldova avem probleme pe care nu am reuşit să le anihililăm. Vor fi alegeri în Găgăuzia și iarăși cred că se vor complica lucrurile. Și în nord ar putea fi complicat, pentru că acolo oamenii au votat masiv alte partide, nu pe cele proeuropene. Mai e și situația din Transnistria. Toate aceste elemente plus problemele economice și devalorizarea leului generează nemulțumire. Cred că va fi foarte complicat. Situația poate deveni imprevizibilă. Sper ca autoritățile de la Chișinău să mențină un dialog activ cu Transnistria, cu sudul, cu nordul. Trebuie să vedem ce se întâmplă și cu mecanismul 5 plus doi", a mai spus fostul premier moldovean.
Mai multe pe RFI.ro.