Reuniunea a fost organizată de Ambasada Slovaciei la Bucureşti, în calitate de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE. Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii asupra evoluţiilor recente şi temelor de actualitate ale agendei europene, precum viitorul UE, inclusiv în contextul Summit-ului recent de la Bratislava, Brexit, migraţia şi securitatea internă, terorismul, situaţia regională şi evoluţiile din Vecinătatea Estică, cu accent pe Republica Moldova.
“Ministrul afacerilor externe a reliefat că, în procesul de reflecţie privind viitorul UE, România susţine consolidarea proiectului european, a coeziunii şi solidarităţii, în baza respectării valorilor şi principiilor fundamentale. Oficialul român a pledat pentru menţinerea unităţii UE pe baza unei agende pozitive, a unei viziuni asumate în comun, axate pe proiecte concrete”, se arată în comunicatul remis de MAE.
Acesta a mai precizat că, pentru se putea depăşi situaţia actuală, este necesar un efort crescut de re-credibilizare a acţiunii UE, prin rezultate concrete care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni, criza de încredere putându-se acutiza în lipsa unui răspuns rapid şi eficient.
Ministrul Comănescu a reiterat susţinerea României pentru o abordare cuprinzătoare a fenomenului migraţiei la nivel UE, amintind, în acest sens, contribuţia substanţială a ţării noastre la eforturile comune derulate în plan UE în gestionarea migraţiei şi asigurarea securităţii interne şi la graniţele externe ale UE. În acest context, a reiterat obiectivul de aderare a României la spaţiul Schengen.
De asemenea, a fost discutată şi situaţia din vecinătatea estică a UE, ministrul afacerilor externe reiterând sprijinul României pentru menţinerea Parteneriatului Estic ca prioritate pe agenda europeană, în contextul implementării Politicii Europene de Vecinătate revizuite şi a noii Strategii Globale a UE. A fost subliniată, în context, atenţia sporită pe care România o acordă apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, tradusă prin sprijinul politic și contribuţia consistentă în planul asistenţei bilaterale pe care țara noastră le oferă statului vecin.
Totodată, ministrul Comănescu a trecut în revistă principalele aspecte care au rezultat în urma participării României la cea de-a 71-a Sesiune a Adunării Generale a ONU.