Fabrica din Jalabiya, inaugurată în 2010, era cea mai profitabilă unitate de producţie a grupului francez din Orientul Mijlociu.
În 2011 a izbucnit războiul civil, iar conducerea fabricii a încercat să continue activitatea cât mai mult posibil, într-un mediu periculos şi instabil.
Începând din 2013, prezenţa organizaţiei Stat Islamic în regiune a constrâns conducerea fabricii să negocieze dreptul de trecere a camioanelor companiei prin punctele de verificare ale jihadiştilor.
Totodată, compania franceză a fost nevoită să negocieze aprovizionarea cu carburanţi din zone controlate de Statul Islamic.
Timp de peste un an, Lafarge a finanţat astfel, indirect, organizaţia jihadistă. În 19 septembrie 2014, Statul Islamic a confiscat fabrica, iar Lafarge a încetat activităţile.
Un intermediar a propus de două ori grupului francez să reânceapă activitatea sub protecţia Statului Islamic, în schimbul împărţirii câştigurilor, dar fără succes.
În februarie 2015, fabrica a fost cucerită de miliţiile kurde, susţinute de coaliţia internaţională formată pentru a lupta cu Statul Islamic.
În prezent, fabrica de ciment dezafectată este baza forţelor speciale occidentale, respectiv franceze, americane şi britanice, care susţin discret forţele kurdo-arabe în ofensiva lor împotriva jihadiştilor, la Manbij şi Rakka.