Potrivit lui Peskov, Gazprom a întrerupt deja gazul către statele care au refuzat anterior să plătească în cadrul noii scheme stabilite de Vladimir Putin și încă nu sunt planificate noi opriri.
Sistemul funcționează, sistemul a fost ajustat, iar cei care primesc gaze lucrează deja conform noului sistem, care este precizat în decretul corespunzător al președintelui Rusiei.
În timpul războiului din Ucraina, Bulgaria, Olanda, Danemarca, Finlanda și Polonia au refuzat aprovizionarea cu gaze din Rusia. Unii clienți din Germania vor rămâne și fără serviciile Gazprom. Printre refuzănici se numără și britanicul Energy Shell Europe, în baza unui contract cu care Germania pompa 1,2 miliarde de metri cubi pe an.
Toți au respins plata în cadrul „schemei Putin”. Este necesar ca banii să fie creditați într-un cont în euro la Gazprombank. Le transformă în ruble și le transferă într-un al doilea cont de ruble, deschis tot pe numele unui client european.
Pierderile totale la export ale Gazprom s-au ridicat deja la 12%. În realitate, livrările de gaze în străinătate scad și mai repede (cu 26% în mai), întrucât clienții care nu sunt deconectați reduc achizițiile, iar Gazprom însăși nu mai vinde combustibil pe piața spot din vara lui 2021.
Anterior, mai multe țări UE au cerut includerea unui embargo pe gaz în cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. În special, acest lucru a fost propus de autoritățile din Estonia și Polonia.
„Va deveni și mai greu”. UE a început să lucreze la cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană caută un înlocuitor pentru hidrocarburile rusești în întreaga lume. UE consideră că Israelul și Egiptul, Algeria , țările africane sunt posibili furnizori . În mod ideal, Europa intenționează să elimine complet gazul din Rusia până în 2027.