Introdus în iarna lui 2020 pentru a stimula populaţia să se vaccineze anti-Covid, permisul sanitar, denumit și "insigna verde", a fost eliminat la începutul lunii iunie a acestui an, în favoarea unei campanii intense de vaccinare care a permis reducerea drastică a numărului de cazuri şi de spitalizări asociate coronavirusului, relatează AFP.
Statul evreu a înregistrat însă în ultimele săptămâni o înmulţire a îmbolnăvirilor, cu peste 1.000 de cazuri noi pe zi, comparativ cu aproximativ 100 în urmă cu o lună, fapt ce a stârnit îngrijorare în rândul autorităților, chiar dacă numărul pacienţilor spitalizaţi în stare gravă rămâne, totuşi, scăzut. Vorbim despre 72 la o ţară de 9,2 milioane de locuitori, conform datelor Ministerului Sănătăţii.
Conform acestui plan al cabinetului ministerial care urmează să fie validat de guvern pe 25 iulie pentru a intra în vigoare la data de 29 iulie, NUMAI persoanele complet vaccinate, vindecate de COVID-19 sau care prezintă un test PCR negativ vor avea permisiunea să intre într-un loc care găzduieşte peste 100 de persoane, la interior sau la exterior. Sunt vizate spaţiile culturale şi sportive, restaurantele, sălile de sport, atracţiile turistice şi lăcaşurile de cult. Pentru evenimentele şi locurile de sub 100 de persoane, pentru moment nu va fi impusă nicio nouă restricţie, a precizat cabinetul într-un comunicat.
Același comitet a propus, de asemenea, să adauge Marea Britanie, Turcia, Georgia şi Cipru pe lista "țărilor roşii", considerate cu risc ridicat de contaminare.
În privinţa turiştilor care ajung în Israel, instrucțiunile sunt clare: persoanele nevaccinate vor trebui să se izoleze timp de şapte zile, restul nu.
Reamintim că Israelul a fost una din primele ţări care a lansat, la mijlocul lui decembrie, o vastă campanie de vaccinare anti-Covid pe baza unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, care a furnizat rapid milioane de doze ţării în schimbul unor date despre efectele vaccinului său dezvoltat împreună cu grupul BioNTech.