Reprezentantul special al SUA pentru Venezuela, Elliott Abrams, care coordonează eforturile Washingtonului de înlăturare de la putere a liderului de stânga Nicolas Maduro, a declarat că Havana şi Caracas au utilizat reţelele sociale şi alte instrumente pentru a alimenta revoltele.
"Există dovezi care încep să se înmulţească despre eforturile regimurilor din Cuba şi Venezuela de a exacerba problemele din America de Sud", a declarat el reporterilor.
Abrams a menţionat recenta expulzare de către Columbia, stat aliat al SUA, a unui grup de 59 venezueleni pentru participarea la protestele împotriva preşedintelui de dreapta Ivan Duque.
Miercuri, secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat telefonic cu preşedintele Duque, discuţie în cadrul căreia a lăudat "dialogul naţional" lansat de acesta pentru a veni în întâmpinarea nemulţumirilor populaţiei la adresa sa.
Pompeo "a reafirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru guvernul Columbiei în eforturile sale de a facilita exprimarea democratică şi paşnică", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.
Elliott Abrams s-a referit, de asemenea, la acuzaţiile dezminţite de Havana, conform cărora mai mulţi cubanezi au finanţat mitinguri împotriva preşedintelui interimar de dreapta din Bolivia, Evo Morales, care a demisionat după recentele alegeri controversate.
Oficialii americani au acuzat, de asemenea, în trecut Venezuela de implicare în protestele din Ecuador şi Chile.
În pofida situaţiei tulbure din regiune, Nicolas Maduro continuă să rămână la putere în Venezuela, deşi majoritatea statelor occidentale şi latino-americane îl consideră un preşedinte nelegitim.
Statele Unite au lansat în ianuarie o campanie de sancţiuni şi alte presiuni pentru a-l răsturna pe Maduro, oferind sprijin adversarului său, Juan Guaido, pe care Washingtonul îl consideră preşedinte interimar.
Abrams a asigurat că SUA nu îşi vor schimba poziţia şi încă se aşteaptă ca strategia adoptată să aibă succes. "Nu, nu avem un plan B. Avem un plan A. Credem că va funcţiona", a precizat oficialul american.