Hollande a afirmat luni, la anunţarea numirii lui Manuel Valls în funcţia de premier, în urma înfrângerii usturătoare a socialiştilor în alegerile locale, că Bruxelles-ul trebuie convins că ţintele bugetare trebuie să ia în considerare planurile de susţinere a creşterii economice.
"Nu este vorba despre economisire de dragul economisirii. Mai mult decât orice nu doresc să subminez creşterea care îşi revine", a spus Hollande.
Ministrul Industriei, Arnaud Montebourg, care va continua să ocupe un minister cheie în noul executiv, a spus marţi că CE este "total nefolositoare atunci când vine vorba despre creştere".
"Cu alegerea lui Manuel Valls şi a unui guvern combativ, avem şansa să reorientăm Europa. În prezent, Europa ne orientează către austeritate şi dogmă, când avem nevoie de pragmatism", a spus Montebourg.
Linia adoptată de autorităţile de la Paris reflectă poziţia premierului italian Matteo Renzi, al cărui guvern are ca priorităţi creşterea economică şi locurile de muncă.
Finanţele publice din Franţa şi Italia sunt monitorizate în prezent de Comisia Europeană, din cauza întărzierii reducerii deficitului bugetar şi datoriei publice.
Germania şi Finlanda au criticat recent Comisia Europeană pentru că a dat mai mult timp Franţei şi Spaniei pentru aducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, prevăzut în legislaţia UE.
Un document comun din partea miniştrilor de Finanţe din Germania şi Finlanda, obţinut de Financial Times, avertizează că relaxarea măsurilor de austeritate în Franţa şi Spania riscă să reducă efectul regulilor bugetare ferme adoptate în timpul crizei datoriilor din zona euro.
Franţa a obţinut din partea UE prelungirea cu doi ani, până în 2015, a termenului de reducere a deficitului buggetar la 3% din PIB, dar CE a estimat deja că autorităţile de la Paris nu vor reuşi să facă acest lucru.
Deficitul bugetar al Franţei a atins 4,3% din PIB în 2013, peste aşteptările CE, de 4,2%, potrivit Institutului francez de statistică. Datoria publică, de 93,5%, cheltuielile guvernamentale şi taxele au evoluat în creştere, anul trecut.
Comisarul pentru Economie Olli Rehn a declarat marţi că nu a primit nicio notificare oficială referitoare la modificarea priorităţilor franceze, dar a precizat că ţintele de deficit au fost deja modificate de două ori.
"Este important acum ca Franţa să facă efortul structural necesar în acest an. Este esenţial ca Franţa să acţioneze decisiv", a spus oficialul UE.
Hollande s-a angajat să reducă cheltuielile publice cu 50 de miliarde de euro în perioada 2015-2017, în cadrul unei strategii care include şi reduceri de taxe pentru companii.
Preşedintele a spus însă luni că reducerile de taxe vor fi aplicate şi pentru populaţie, ceea ce va fi imposibil fără economii mai mari, a notat Financial Times.