La câteva zile de la alegerile europene, marcate de ascensiunea mai multor partide eurosceptice şi extremiste, preşedintele Consiliului a apreciat că este "esenţial ca Uniunea Europeană (UE) să fie, de asemenea, mai protectoare".
"Este imperativ ca UE să nu fie percepută ca benefică doar pentru firme, ci şi pentru angajaţi, nu doar pentru cei care «migrează», ci şi pentru cei care «rămân», nu doar pentru cei care au diplome şi competenţe lingvistice, ci tuturor cetăţenilor", a declarat Van Rompuy, potrivit discursului comunicat de către serviciile sale.
În prezenţa premierilor ucrainean Arseni Iaţeniuk, moldovean Iurie Leancă şi georgian Irakli Garibaşvili, care asistau la ceremonie, el a catalogat ca "inacceptabilă" destabilizarea regiunii, la care se livrează Rusia, "iar asta cu atât mai mult cu cât această ţară mare aparţine deplin civilizaţiei europene, culturii europene".
Van Rompuy este cel de-al 56-lea laureat al Premiului Charlemagne, atribuit începând din 1950 de către oraşul Aachen unor personalităţi care au acţionat pentru unitatea europeană.
Prestigioasa distincţie a fost acordată anul trecut preşedintei lituaniene Dalia Grybauskaite. În trecut, numeroşi şefi de stat şi de guverne au fost recompensaţi - între care şi François Mitterrand şi Helmut Kohl în 1988 sau Jean-Claude
Juncker în 2006, dar şi preşedintele american Bill Clinton în 2000 sau euro în 2002.
Van Rompuy a fost ales pentru calităţile sale de "mediator şi creator de consens", potrivit organizatorilor.