La 8 ani de la declanşarea celei mai mari crize economice din istoria ei, Grecia a ieşit din planurile de ajutorare. În tot acest timp, Atena a împrumutat 289 de miliarde de euro prin trei programe şi a implementat măsuri de austeritate care au făcut ca PIB-ul să scadă cu 25 la sută.
După ce ajunsese la 27 la sută în perioada de vârf, şomajul a scăzut considerabil acum.
Dar, deşi criza a trecut, Grecia încă nu a ieşit de tot la suprafaţă. Pentru a-şi achita datoriile externe, Atena trebuie să aibă un excedent bugetar consistent în următorii 30 de ani. Asta se traduce în taxe tot mai mari, în ciuda faptului că peste trei milioane de oameni sunt la limita sărăciei, iar jumătate din firmele care existau în 2010 au fost închise între timp.
Realitatea de acum este că veniturile pe cap de familie s-au redus cu 30 la sută, iar unul din cinci oameni nu îşi poate achita cheltuielile de bază precum chiria, electricitatea sau împrumutul la bancă. Din aceste motive, mulţi greci consideră ca ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită.
Premierul Alexis Tsipras a dat asigurări că anii următori vor aduce venituri mai mari pentru asistaţii financiar şi pensionari, dar şi taxe mai mici pentru companii. mari pentru asistaţii financiar şi pentru