Fenomenul a avut o intensitate excepţională, fiind cel mai intens ciclon care a lovit Mayotte în peste 90 de ani, potrivit Météo France.
Vântul extrem de violent a devastat arhipelagul situat în Oceanul Indian, între nordul Mozambicului şi nordul Madagascarului, doborând stâlpi de electricitate, dezrădăcinând copaci şi spulberând acoperişuri şi pereţi metalici într-o zonă în care cel puţin o treime din populaţie trăieşte în locuinţe precare.
Închis până la noi ordine pentru zborurile comerciale, aeroportul a suferit daune importante în special la turnul său de control.
Ministrul francez de interne, Bruno Retailleau, a declarat sâmbătă seara, la finalul unei reuniuni interministeriale de criză, că „probabil va dura câteva zile” pentru a „preciza” bilanţul uman. Dar „ne temem că va fi greu”, a avertizat el, vorbind despre o „situaţie dramatică”.
În Kawéni, un cartier situat în comuna Mamoudzou, „capitala” arhipelagului, „totul a fost măturat, totul a fost ras de pe faţa pământului”, a declarat sâmbătă pentru AFP Mounira, o locuitoare a cărei casă a fost distrusă.
Peste 15 000 de locuinţe au rămas fără electricitate, potrivit ministrului pentru tranziţie ecologică, Agnès Pannier-Runacher.
François Gourand, meteorolog la Météo-France, a declarat pentru AFP că ciclonul Chido a fost „excepţional” deoarece a lovit direct arhipelagul, în timp ce puterea sa a fost amplificată de apele deosebit de calde din Oceanul Indian, fenomen legat de schimbările climatice.
Aproximativ 100.000 de persoane care trăiesc în „locuinţe fragile”, în special în colibe de tablă, au fost identificate de autorităţile din arhipelag ca având nevoie de adăpost.
Prefectul celui de-al 101-lea departament francez, Francois-Xavier Bieuville, a raportat "cel mai violent şi mai distructiv ciclon pe care l-am experimentat din 1934".