Pachetul de asistență financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, convenit de Grecia cu zona euro și FMI, a început în luna mai 2010 și în cazul programului cu UE va expira la data de 31 decembrie 2014. Autoritățile de la Atena vor, însă, să pună capăt asistenței internaționale, în momentul în care încetează finanțarea de la UE chiar dacă, în conformitate cu calendarul actual, programul cu FMI va continua până în 2016.
"Problema numărul unu este deficitul fiscal pe 2015", a afirmat oficialul elen, după finalizarea convorbirilor care s-au desfășurat la Paris.
Cele două părți nu s-au înțeles asupra deficitului bugetar proiectat pentru 2015, problema care a întârziat încheierea unui acord privind ieșirea din actualul program de sprijin. Atena trebuie să ajungă la un acord până la termenul limită de 8 decembrie, pentru a se asigura că finalizează programul până la 31 decembrie 2014.
Însă, autoritățile elene susțin că nu există un astfel de deficit și, săptămâna trecută, au trimis în Parlament, fără aprobarea inspectorilor UE, BCE și FMI, un proiect de buget cu un deficit aproape zero.
În prezent, Grecia are la dispoziție aproximativ 11 miliarde de euro într-un fond special utilizat pentru recapitalizarea băncilor grecești, însă rezultatele testelor de stres publicate săptămâna trecută de Banca Central Europeană arată că va fi nevoie doar de o mică parte din această sumă.
Reprezentanții creditorilor internaționali au estimat că Atena se va confrunta anul viitor cu un deficit bugetar de peste două miliarde de euro.
Mai multe pe Agerpres.