Conflictul, sau noua rundă a conflictului, a început când Ayatollahul Ali Khamenei i-a criticat pe saudiți pentru că au interzis iranienilor să participe la pelerinaj, după ce discuțiile bilaterale pe tema securității au eșuat, scrie Washington Post.
Pelerinajul de anul trecut s-a sfârșit cu o busculadă care a ucis peste 2.000 de oameni, mulți dintre ei iranieni, potrivit unor estimări.
"Din cauza comportamentului acestor lideri opresivi față de pelerini, lumea Islamului trebuie să reconsidere fundamental modul în care sunt administrate cele două locuri sfinte și chestiunea pelerinajului", a spus Khamenei, care i-a acuzat pe saudiți de alianțe cu "zioniștii și cu SUA".
Răspunsul saudit nu s-a lăsat așteptat. Clericul Abdulaziz Al Sheikh a catalogat criticile lui Khamenei drept un resentiment al Iranului șiit față de credința sunnită saudită.
"Trebuie să înțelegem că nu sunt cu adevărat musulmani, pentru că ei sunt descendenți ai Majūs (un termen folosit pentru zoroastrieni) iar adversitatea lor față de musulmani, în special față de sunniți, este cunoscută", a spus clericul.
Ministrul de externe iranian a răspuns la rândul său într-un tweet, evocând o legătură între Wahabismul saudit și terorism.
"Într-adevăr, nu există nicio legătură între islamul iranienilor și al majorității musulmanilor și extremismul pe care clericii wahabiți și liderii teroriști îl predică", a spus Javad Zariff.
Conflictul vorbelor dintre cei doi giganți geopolitici este doar o fațetă a unui război purtat pe mai multe fronturi. În Irak, Siria, Yemen sau Liban, cele două puteri se află în tabere opuse, în mod direct sau prin finanțarea unor grupări locale.