Guvernul german a pregătit un plan pentru un posibil atac rusesc asupra țării, care va consta în patru etape, scrie Bild , citând un document de 13 pagini intitulat „Civil Defense Risk Analysis”.
În prima etapă, Rusia este de așteptat să lanseze o campanie de dezinformare în mass-media și rețelele sociale pentru a realiza „o divizare în rândul populației, a destabiliza societatea și a submina încrederea în democrație”. Acest proces va fi însoțit de atacuri cibernetice asupra centralelor electrice, barajelor și a altor facilități importante. Din cauza secretului operațiunilor, acțiunile individuale vor fi dificil de atribuit Rusiei, se arată în document.
În a doua etapă, Rusia va concentra trupele în apropierea granițelor NATO, iar țările alianței vor întări contingentul de frontieră ca răspuns la aceasta. Numărul de atacuri cibernetice și de sabotaj va crește pentru a întârzia mișcarea armatelor NATO. Rusia va încerca, de asemenea, să dezactiveze sateliții spațiali. Nu pot fi excluse atacuri asupra reactoarelor nucleare, a uzinelor chimice și a structurilor hidro din Germania.
În a treia etapă, Rusia va începe să efectueze lovituri precise folosind arme convenționale și neconvenționale. Grevele vor atinge „ținte de pe teritoriul Republicii Federale Germania”, notează documentul. În același timp, un număr mare de sateliți din spațiu vor fi distruși.
În a patra etapă a conflictului, trupele ruse vor pătrunde până la granițele germane. Operațiunile de luptă se vor desfășura pe teritoriul țării, în aer și pe mare. În plus, războiul se va extinde în spațiu, unde va avea loc pentru prima dată un „conflict la scară globală”.
Dacă Rusia va ataca Germania, aceasta va fi o „schimbare fundamentală a situației de securitate pentru întreaga Europă”, subliniază documentul. Potrivit autorilor raportului, planul reprezintă „un scenariu plauzibil”.
Înainte de aceasta, Ministerul German al Apărării într-unul dintre rapoartele sale secrete a recunoscut că Rusia ar putea ataca flancul estic al NATO în vara anului 2025. Înainte de aceasta, așa cum presupune Bundeswehr, Moscova va anunța un alt val de mobilizare și va recruta încă 200 de mii de oameni în armată. Apoi Rusia va organiza un atac „primul ascuns și apoi deschis” asupra Occidentului, după care este posibilă o ciocnire directă între forțele NATO și armata rusă.
NATO a avertizat anterior că pacea „nu este un dat” și că țările din alianță ar trebui să se pregătească în cazul unui război cu Rusia în următorii 20 de ani. „Trebuie să ai un sistem care să-ți permită să mobilizezi o mulțime de oameni dacă vine vorba de război, indiferent dacă se întâmplă sau nu”, a spus șeful comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer.
Președintele american Joe Biden a recunoscut că Rusia ar „ataca aliații NATO” dacă va câștiga în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin spune că astfel de presupuneri sunt „prostii”. Potrivit acestuia, Moscova nu are „nici un motiv, niciun interes – nici interes geopolitic, nici economic, nici politic, nici militar” să intre în conflict cu țările NATO.