În SUA, Canada și America de Sud, sute de mii de cetățeni francezi au fost chemați la urne cu o zi înainte, dat fiind decalajul orar, pentru a alege între cei 11 candidați, într-un scrutin dominat de indecizia alegătorilor, scrie Agerpres.
"Nu vrem să existe un Donald Trump în Franța", explică un expatriat din Alsacia în SUA.
Președintele american a estimat că atentatul de joi seara, de la Paris, "o va ajuta probabil" pe președinta Frontului Național francez, Marine Le Pen, dată de toate sondajele de opinie din ultimii ani ca fiind unul dintre candidații ce va ajunge în turul doi, însă pe care îl va pierde.
Exact 119.773 de alegători francezi sunt înscriși în SUA, dintre care 11.242 la Washington, cu 30% mai mult decât în primul tur pentru alegerile prezidențiale din 2012, potrivit cifrelor Ambasadei franceze.
Măsurile de securitate au fost "întărite" la cele 69 de birouri de vot de pe teritoriul SUA, dat fiind "contextul actual", în special cu sprijinul agențiilor de securitate private și al "polițiștilor locali informați cu privire la organizarea scrutinului", precizează comunicatul.
La New York, consulatul Franței unde are loc votul a fost evacuat pentru scurt timp sâmbătă după-amiaza, în urma unei alerte cu bombă, înainte ca lucrurile să reintre în normal.
În Marea Britanie, de la Belfast la Edinburgh și de la Bristol la Manchester, francezii votau duminică în cele 54 de birouri de vot amenajate, dintre care 42 la Londra, unde s-au înscris 72.000 de alegători.
Încă înainte de deschiderea birourilor de vot, sute de persoane s-au așezat la coadă la Liceul Internațional Winston Churchill din Wembley și la Liceul Francez Charles de Gaulle din South Kensington, constată agenția AFP, potrivit căreia timpul de așteptare depășea două ore.
Afluența de alegători era de asemenea notabilă în fața Ambasadei Franței la Berlin, unde în jur de 12.000 de francezi s-au înscris să voteze. Coada se întindea pe circa 200 de metri în exteriorul ambasadei la mijlocul zilei de duminică, lângă Poarta Brandenburg, în pofida averselor repetate de ploaie. Pentru a intra, alegătorii trebuiau să treacă printr-un detector de metale, iar gențile lor erau trecute prin aparate cu raze X.
La Montreal, unde s-au înscris 57.762 de alegători, mii de persoane au fost nevoite de asemenea să aștepte timp de aproape trei ore, pentru a-și putea exercita dreptul la vot.
Pe coasta atlantică, 83.016 de francezi s-au înscris pe listele electorale din Canada. Așteptarea a depășit 3 ore la Toronto, votul fiind ceva mai fluid la Ottawa, Calgary, Moncton sau Vancouver.
La Buenos Aires, primul etaj al palatului Ortiz Basualdo, sediul Ambasadei Franței, a fost transformat în birou de vot, pentru a strânge sufragiile celor circa 15.000 de francezi instalați în Argentina.