Potrivit acestui sondaj Eurobarometru, 59% dintre europeni mai degrabă nu au încredere în UE, în timp ce 32% mai degrabă au încredere în Uniune. Alţi 9% nu au o opinie pe această temă.
Estonia şi România sunt ţările în care cetăţenii au cea mai mare încredere (58%). Invers, 81% dintre greci şi 74% dintre ciprioţi nu au încredere în această asociere. În Portugalia şi Spania, alte două ţări afectate dur de criză, 70% şi, respectiv, 67% dintre cetăţeni nu au încredere în UE.
În Franţa şi în Germania, o majoritate a cetăţenilor - respectiv 63% şi 59% - nu au încredere în UE. În schimb, 28% dintre francezi şi 31% dintre germani afirmă că au încredere în Uniune.
Instituţiile europene nu sunt nici ele ocolite de această neîncredere. Astfel, 53% dintre europeni nu au încredere în Parlamentul European (PE), în timp ce 34% au încredere, iar 51% nu au încredere în Comisia prezidată de către José Manuel Barroso, în timp ce 33% au încredere. În privinţa BCE, 54% dintre europeni nu au încredere în această instituţie cu sediul la Frankfurt, în timp ce 31% afirmă că au încredere în ea.
În schimb imaginea UE este uşor mai pozitivă. Astfel, 34% dintre europeni au o imagine bună despre UE, în timp ce 26% au o imagine negativă. Pentru 44% dintre europeni, libertatea de a călători, studia şi munci peste tot în UE constituie principala atracţie a Uniunii.
UE reprezintă prosperitatea economică pentru 12% dintre europeni, pe când 17% o identifică cu şomajul. De asemenea, Uniunea reprezintă pacea şi democraţia pentru 25% şi, respectiv, 19% dintre europeni, în timp ce 22% o asociază cu birocraţia, iar 25% cu risipirea banilor.