După vara sa cea mai uscată în 500 de ani, o mare parte a Europei este în strânsoarea unei secete de iarnă, determinată de defalcarea climatică, care determină o îngrijorare din ce în ce mai mare în rândul guvernelor cu privire la securitatea apei pentru case, fermieri și fabrici de pe continent.
Un studiu publicat în ianuarie de Universitatea de Tehnologie din Graz din Austria, ai cărui oameni de știință au folosit date din satelit pentru a analiza rezervele de apă subterană, a concluzionat că Europa a fost în secetă din 2018, iar situația sa de apă era acum „foarte precară”.
O hartă a secetelor actuale din Europa din programul Copernicus al UE arată alerte pentru precipitații scăzute sau umiditate a solului în zonele din nordul și sudul Spaniei, nordul Italiei și sudul Germaniei, cu aproape toată Franța afectată.
Franța a înregistrat recent 32 de zile fără precipitații semnificative, cea mai lungă perioadă de când au început înregistrările în 1959, iar previziunea statului Météo-France a spus că nu se așteaptă prea puțin sau deloc precipitații de notă până la cel puțin sfârșitul lunii.
Italia - Vizitatorii nu mai au nevoie de o barcă pentru a ajunge pe această insulă din Italia, deoarece natura le -a creat o potecă pentru ei. Lacul Garda din nordul țării se află la nivel record scăzut din cauza unei secete. Oamenii de știință spun că Alpii au obținut mai puțin de jumătate din căderea de zăpadă obișnuită, ceea ce înseamnă că toată apa nu s -a aruncat în aval de sursele locale de apă. Situația a făcut ca insula San Biagio să fie accesibilă pe jos. Inside Edition Digital, Mara Montalbano, are mai multe.
Lacuri și râuri importante din Europa au rămas fără apă la începutul primăverii. Aceste imagini ar fi obișnuite în mijlocul lunii iulie, dar acum acestea sunt un dezastru natural.
Franța a înregistrat recent peste o lună, mai exact 32 de zile, fără precipitații semnificative, fiind cea mai lungă perioadă de când au început înregistrările meteo în 1959. Iar meteorologii au avertizat că nu se așteaptă la îmbunătățirea vremii din acest punct de veddere, astfel că va fi prea puțină apă sau deloc până la sfârșitul lunii, scrie The Guardian.
Lac de Montbel din sudul Franței a secat în proporție de peste 80%. Acesta este un bazin important de apă potabilă pentru locuitorii din hexagon. Chiar localnicii din zonă se plâng că bărcile au rămas blocate pe malurile urcate. Aproape nicio barcă nu mai navighează pe lacul care, odinioară, era imens, relatează Realitatea PLUS.
Italia. În nordul Italiei, turiștii se pot plimba pe mica insulă San Biagio creată artificial în anii 30. În mod normal, doar cu barca se putea ajunge pe suprafața insulei de 3 hectare, dar acum, când nivelul apei este mai mic cu 70 de centimetri se poate ajunge pe jos. Chiar mai multe canale din Veneția au secat, iar locuitorii și turiștii nu mai pot folosi celebrele gondole. De asemenea, munții Alpi nu au avut în această iarnă zăpadă, iar cantitățile de apă de la nivelul solului sunt unele extrem de reduse. Lacul alpin Garda din nordul Italiei a înregistrat niveluri record scăzute de apă.
Germania. În multe regiuni din estul Germaniei cad mult mai puține ploi. Iar nivelul apei din multe lacuri scade, ca și al apelor subterane, în special în apropierea capitalei Berlin, scrie Deutsche Welle. Traficul de nave pe Rin este aproape în colaps. Debitele scăzute pun deja în pericol traficul de barje. Navele care încă tranzitează porturile de pe Rin sunt încărcate la jumătate din capacitate ca să nu eșueze pe fundul fluviului. Una din soluțiile propuse de experți este adâncirea unei secțiuni a Rinului, ce ar permite navelor de marfă să transporte cel puțin 200 de tone suplimentare. Însă planurile de adâncire pe o lungime de aproximativ 50 de km din Rinul Mijlociu inclus în Patrimoniul Mondial, unde râul este mărginit de castele și podgorii, sunt controversate, scrie BBC.
Spania. O situație disperată este și în Catalonia. În această zonă nu au mai fost ploi însemnate de aproape trei ani. Autoritățile din Barcelona a încetat să ude parcurile ca să facă economie. Însă, paradoxal ultimele săptămâni, insula Mallorca a fost lovită de o furtună de zăpadă, un fenomen extrem de rar în această zonă.
Mai multe guverne avertizează tot mai des în ultimii ani despre reducerea cantității de apă critică în urma schimbărilor climatice prin caniculă și lipsa precipitațiilor, ce generează „epuizarea” fluviilor, râurilor din Europa. Un studiu publicat în ianuarie de Universitatea de Tehnologie din Graz din Austria a concluzionat că Europa se află în secetă din 2018. Vara anului 2022 a fost cea mai secetoasă din ultimii 500 de ani, iar problemele ar putea fi pe termen lung. Agricultura va avea de suferit, iar guvernele caută măsuri pentru a combate riscul de foamete.
Harta actualizată cu zonele cele mai secetoase din Europa, publicată de Observatorul European al Secetei.
Un alt fenomen îngrijorător este topirea ghețarilor. Calota glaciară se topește neașteptat de rapid, anunță specialiștii de la ONU. Astfel că, prăbușirea acesteia se va produce mai devreme decât se credea, iar asta ar putea declanșa o creștere devastatoare a nivelului oceanului planetar.
Un nou studiu a arătat că o pierdere ireversibilă a calotelor de gheață din Antarctica de Vest și Groenlanda este iminentă dacă temperaturile globale nu pot fi stabilizate. Secretarul general al ONU a avertizat că sute de milioane de oameni care trăiesc în statele insulare mici vor fi nevoiți să plece, potivit Realitatea PLUS.