Franța sprijină Republica Moldova în ceea ce privește suveranitatea şi integritatea teritorială a țării, vizita istorică de miercuri a președintelui Emmanuel Macron având ca rol consolidarea relațiilor celor două stat și UE, după ce Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE pe 3 martie.
Dorința Republicii Moldova de a se alătura marii familii europene este „perfect legitimă”, susține liderul Franței, care a anunțat că săptămâna viitoare va fi dezbătută candidatura statului care se învecinează cu România și Ucraina.
„Această candidatură va fi dezbătută cu ocazia Consiliului European care va avea loc pe 23 şi 24 iunie, pe baza unui aviz oficial care va fi emis de Comisia Europeană. Franţa îşi va juca cu această ocazie în mod deplin rolul de preşedinte, pentru a permite să se ajungă la un consens care să recunoască amploarea eforturilor realizate şi legitimitatea poporului moldovenesc de a se alătura Uniunii şi, având în vedere situaţia pe care o traversăm şi pe care am descris-o, să transmitem un mesaj pozitiv şi clar faţă de cererea pe care aţi depus-o.
În plus, doresc să ofer garanţii de cooperare accelerate pentru Moldova, care nu înlocuiesc procesul de aderare, dar care au ca scop să deschidă modalităţi de solidaritate şi de cooperare concrete cât se poate de rapid”, a declarat Emmanuel Macron.
Republica Moldova contează pe sprijinul Franței pentru statutul de ţară candidată UE, în condițiile în care țara vecină caută să își consolideze democrația și să își continue reformele, dar autoritățile moldovene nu caută un drum mai scurt pentru îndeplinirea visului european, a spus liderul de la Chișinău, Maia Sandu.
„Ştim că integrarea europeană a Republicii Moldova va fi un proces lung şi complex, care va cere eforturi susţinute. Vreau să fie clar, noi nu căutăm scurtături în acest proces, suntem pregătiţi să ne facem temele şi vrem să fim apreciaţi după merit, după rezultatul muncii noastre. Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluţiilor pentru problemele europene, scrie hotnews.ro
Nu dorim să fim doar un consumator de beneficii, vrem să fim un stat care contribuie la o Europă mai puternică, mai integrată, mai influentă pe plan global şi continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin aportul guvernului şi al societăţii noastre la gestionarea crizei refugiaţilor şi a efectelor războiului”, a declarat Maia Sandu.