UPDATE. Administraţia din Azerbaidjan a decis, duminică, încetarea unilaterală a focului în conflictul cu forţele armene din Nagorno-Karabah.
"Azerbaidjanul, în semn de bunăvoinţă, a decis unilateral încetarea ostilităţilor", a transmis Ministerul Apărării de la Baku.
"Este vorba de un răspuns la apelurile internaţionale de încetare a focului", precizează instituţia, avertizând că armata azeră va riposta la atacuri, conform Mediafax.
UPDATE. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică că Turcia va sprijini Azerbaidjanul "până la capăt" în conflictul cu Armenia asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah, după ciocnirile armate care au făcut în ultimele două zile peste 30 de morți.
"Ne rugăm ca frații noștri azeri să triumfe în aceste lupte cu cele mai mici pierderi posibile", a declarat Erdogan, aflat în vizită în Statele Unite, citat de președinția turcă. "Vom sprijini Azerbaidjanul până la sfârșit", a adăugat el.
Șeful statului turc a criticat de asemenea Grupul de la Minsk pentru Nagorno-Karabah, coprezidat de Franța, Rusia și Statele Unite ale Americii, care încearcă în zadar de ani de zile să găsească o soluție la conflict. "Dacă Grupul de la Minsk ar fi luat măsuri corecte și decisive, astfel de lucruri nu s-ar fi întâmplat", a mai spus el.
Peste o sută de soldați armeni au fost uciși, șase tancuri și 15 unități de artileri armene au fost distruse
'Mai mult de o sută de soldați armeni au fost uciși, șase tancuri și 15 unități de artileri armene au fost distruse', au mai indicat autoritățile azere.
Ministerul Apărării de la Baku a mai precizat că forțele sale 'au preluat din nou controlul asupra colinei strategice Lala-Tepe', și că au mai fost eliberate colinele din apropierea a două sate, scrie Agerpres.
Bilanțul indicat de autoritățile armene este mai redus. Optsprezece soldați armeni au fost uciși sâmbătă de către forțele azere de-a lungul frontierei regiunii separatiste Nagorno-Karabah, a anunțat președintele armean Serge Sarkissian, potrivit AFP.
"De partea noastră, 18 soldați au fost uciși și circa 35 răniți", a declarat Sarkissian într-o alocuțiune televizată, fără să precizeze dacă soldații aparțineau armatei regulate a Armeniei sau celei din Nagorno-Karabah, susținută de Erevan.
Amenia a negat, în același timp, că forțele azere au preluat controlul asupra amintitelor puncte strategice.
Rusia, care a vândut arme ambelor părți implicate în conflict, a cerut oprirea ostilităților.
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, "este profund îngrijorat în legătură cu informațiile privind reluarea acțiunilor armate în Nagorno-Karabah și îndeamnă părțile implicate în conflict la "încetarea imediată a focului", a anunțat sâmbătă secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează TASS, RIA Novosti și AFP.
"Președintele Putin îndeamnă părțile implicate în conflict la încetarea imediată a focului și reținere, pentru a nu admite noi pierderi de vieți omenești", a spus Peskov.
"În ultima vreme, atât ca urmare a unor eforturi trilaterale (Rusia, Armenia, Azerbaidjan), cât și a unor eforturi internaționale (Grupul de la Minsk al OSCE pentru Nagorno-Karabah, format din Rusia, Franța și SUA) au fost întreprinse o serie de acțiuni menite să ducă la reglementarea conflictului", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, precizând că liderul rus "regretă faptul că situația a escaladat din nou la o confruntare armată".
Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, se află în conflict de la sfârșitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni, dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994.
În pofida unui acord de încetare a focului în 1994, nu a fost semnat un tratat de pace, de-a lungul frontierei de demarcație având loc ciocniri armate în mod regulat, dar fără intensitatea consemnată în noaptea de vineri spre sâmbătă.