Includerea pe listă în sine nu schimbă nimic, spune activistul pentru drepturile omului Pavel Cikov. În martie 2022, Tribunalul Tverskoy din Moscova a declarat Meta o „organizație extremistă” și i-a interzis activitățile în Rusia. Platformele Facebook și Instagram au fost blocate și în țară. Procuratura Generală a declarat că activitatea proprietarului rețelei de socializare a fost „îndreptată împotriva Rusiei și a forțelor sale armate”.
Totodată, astăzi procuratura a început să transmită utilizatorilor Facebook și Instagram avertismente cu privire la interzicerea activității extremiste. Procurorul îi amenință cu răspunderea administrativă și penală pentru postări.
Pe 20 septembrie, proiectul Roskomsvoboda a raportat că bloggerul de modă Veronika Loginova a primit un avertisment pentru atragerea utilizatorilor pe pagina ei de Instagram. Potrivit șefului cabinetului juridic al Roskomsvoboda, Sarkis Darbinyan, pentru recrutarea unui blogger, acesta riscă o pedeapsă de la 4 la 8 ani de închisoare în temeiul Codului penal al Federației Ruse. Și pentru participarea directă la activitățile unei astfel de organizații, poți primi alți 2 până la 6 ani de închisoare
„Conform logicii procurorului, acum orice „urmărește-mă pe Instagram” înseamnă amenințarea cu închisoare de până la 14 ani!”, spune Darbinyan.
Proiectul Network Freedoms, la rândul său, reamintește că menționarea Meta fără a indica o interdicție a activităților sale amenință cu răspunderea în temeiul părții 2 a art. 13.15 din Codul contravențiilor administrative și publicarea simbolurilor Meta (precum și Facebook și Instagram) pot fi calificate drept contravenții. Promovarea publicității pe rețelele sociale poate face obiectul răspunderii penale: aceasta poate fi recunoscută ca finanțare a activităților extremiste. Lucrul în companii deținute și asociate cu Meta (inclusiv în străinătate) poate fi și el pedepsit în conformitate cu Codul penal al Federației Ruse.