Rusia continuă să reducă aprovizionarea cu gaze consumatorilor cheie din Europa, inclusiv celor care au fost de acord cu schema de plată prin Gazprombank „în ruble”. Miercuri, concernul de stat italian Eni a anunțat că a primit o notificare de la Gazprom pentru a reduce pomparea fără a explica motivele.
Fluxurile de gaze rusești către Italia, care depinde în proporție de 40% de Gazprom și a acceptat ultimatumul de plată al președintelui Vladimir Putin, au scăzut cu 15%, citează Bloomberg declarația Eni.
În ajunul Gazprom-ului, a redus cu 40% debitul Nord Stream 1, ultima conductă care a alimentat Europa, care a continuat să funcționeze la capacitate maximă după începerea războiului.
Compania a spus că de acum înainte, pomparea maximă prin conducta care duce în Germania va fi de 100 de milioane de metri cubi pe zi (în loc de 167 de milioane), întrucât concernul german Siemens nu a putut returna echipamentele de pompare din reparații în timp util.
Siemens a confirmat că turbina care a pompat gaz prin conductă și a fost trimisă pentru reparații programate nu poate „părăsi” Canada din cauza sancțiunilor care interzic furnizarea de echipamente de petrol și gaz către Rusia. Gazprom are o a doua turbină, similară, dar are o problemă opusă: este situată în Rusia și nu poate „pleca” în străinătate pentru muncă, a declarat pentru Bloomberg o sursă familiarizată cu situația .
Prin oprirea gazelor către Polonia, Bulgaria și Finlanda, Gazprom a pierdut aproape o treime din fluxurile de export față de anul trecut, ceea ce a fost cel mai rău din istoria companiei din punct de vedere al volumelor din ultimii șase ani. La mijlocul lunii mai, exporturile către țările din afara CSI s-au ridicat la 65,6 miliarde de metri cubi (-29%), în timp ce producția de gaze a scăzut cu 6,4%, până la 226 de miliarde de metri cubi, a anunțat compania miercuri.