Starea de urgenţă a fost introdusă la 31 ianuarie 2020, însă guvernul premierului Mario Draghi a anunţat în martie planurile de revenire la normalitate după ce a decis ca această măsură să nu fie prelungită. Aceasta s-a încheiat oficial joi.
"Începe o nouă fază... Asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat. Nu există niciun buton de "oprire" prin care virusul să dispară ca prin magie", a declarat ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, pentru ziarul La Repubblica.
Italia a fost prima ţară occidentală puternic afectată de COVID-19, înregistrând 159.383 de decese - al optulea cel mai sumbru bilanţ la nivel mondial - şi peste 14,6 milioane de cazuri de infectare.
Numărul cazurilor zilnice de infectare a crescut din nou în Italia de la începutul lunii martie, la fel ca în multe alte ţări europene, însă s-a stabilizat în ultima săptămână, potrivit datelor Gimbe.
Guvernul a ridicat limitarea numărului de participanţi la evenimente sportive în spaţii exterioare şi interioare, la fel ca şi obligativitatea vaccinării pentru accesul persoanelor de peste 50 de ani la locul de muncă.
Vaccinarea continuă să fie necesară până pe 31 decembrie pentru lucrătorii din domeniul sanitar.
Regulile au fost relaxate pentru călătorii în Italia, una dintre principalele destinaţii turistice din lume. Cu toate acestea, vizitatorii trebuie să prezinte în continuare certificatele sanitare COVID-19 şi să completeze un formular de localizare a pasagerilor.
Măsura accesului pe baza certificatului sanitar în restaurante şi localuri în aer liber şi transportul public regional a fost deja eliminată.
Purtarea măştii de protecţie rămâne obligatorie la interior până pe 30 aprilie.
Campania de vaccinare din Italia s-a dovedit un succes pentru evitarea suprasolicitării spitalelor. Aproximativ 84% dintre italieni au primit cele două doze de vaccin recomandate, în timp ce peste 65% dintre locuitori au primit a treia doză.