Numele lui Putin a fost des menționat în timpul campaniei pentru alegerile de la 8 noiembrie. Trump l-a elogiat ca pe un lider mai puternic decât Barack Obama, atrăgându-și criticile din partea lui Clinton și a unor republicani care spun că este prea amabil cu președintele rus. De asemenea, Trump a refuzat să recunoască faptul că Rusia este în spatele atacurilor informatice asupra corespondenței electronice a Partidului Democrat.
În timpul dezbaterii prezidențiale de miercuri, Trump a spus că nu-l cunoaște pe Putin, dar că probabil s-ar înțelege mai bine cu liderul rus decât Clinton, un fost secretar de stat.
'A spus lucruri drăguțe despre mine. Nu are respect pentru ea, nu are respect pentru președintele nostru, și vă spun acest lucru, avem mari probleme', a afirmat candidatul republican.
'Asta se întâmplă pentru că ar prefera să aibă o marionetă ca președinte al SUA', a răspuns Hillary Clinton.
'Nu, tu ești marioneta', a răspuns Trump, adăugând că contracandidata sa nu-l place pe Putin deoarece 'a fost mai deștept decât ea la fiecare pas'.
Anterior în cursul acestei săptămâni, Trump a sugerat că dacă va fi ales prima sa întâlnire cu un lider străin va fi cu Vladimir Putin.
Relațiile ruso-americane s-au deteriorat în ultimii ani din cauza intervenției Moscovei în conflictul sirian, anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina și a presupuselor atacuri cibernetice provenind din această țară.
Directorul Informațiilor Naționale, James Clapper, care supervizează 17 agenții de informații, a sugerat că recentele atacuri informatice asupra Partidului Democrat au fost comise de ruși și a estimat că atacurile cibernetice vor reprezenta o provocare presantă pentru viitorul președinte.
Vladimir Putin a declarat duminică că Rusia nu caută conflictul cu SUA și nu încearcă să influențeze alegerile americane.