UPDATE 22.00 Cioloș a mai declarat, marți, că în zilele următoare vor fi pregătite dosarele necesare pentru ca românii afectați de cutremurul din Italia să intre în posesia sprijinului financiar aprobat de Guvern.
"Oamenii aceștia aproape toți au rămas fără acte, fără documente, pe care le-au lăsat sub dărâmături. Serviciile consulare lucrează acum pentru a le reface actele de identitate pe baza informațiilor pe care le avem și, pornind de acolo, o să pregătim în zilele următoare dosarele care sunt necesare, ca să poată să intre în posesia sprijinului financiar", a spus premierul Cioloș, după ce a participat alături de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, la funeraliile de stat organizate în Italia în memoria victimelor cutremurului.
Totodată, Dragoș Pîslaru a spus că vor fi făcute toate demersurile pentru ca ajutoarele să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ele.
"Dacă ar fi să rămânem în regulile birocratice ar trebui să așteptăm documente care să dovedească că locuințele lor s-au dărâmat, documente care să demonstreze că ei stăteau acolo. (...) Încercăm să transformăm acest proces în cât mai puțină greutate din partea lor, (...) o să încercăm cu declarații pe proprie răspundere mai întâi să deblocăm ajutorul financiar (...). Preocuparea noastră este ca, dacă-l numim ajutor de urgență, să ajungă cât mai repede și de urgență la oameni", a spus Pîslaru.
Ministrul Muncii a atras atenția că a aflat că diverși cetățeni pretind că sunt din partea autorităților și cer sume de bani de la românii afectați de cutremur.
"Am aflat că au fost primite mesaje de la autorități pentru românii din Italia să încerce să fie foarte circumspecți la mesajele pe care le primesc cu diverși cetățeni care pretind că sunt din partea autorităților și cer sume de bani ca să îi trimită în țară ș.a.m.d. Vreau să anunț că nimeni din partea statului român, Ambasadei, Guvernului nu va cere niciodată nicio sumă de bani, nimeni nu va cere codul PIN, nimeni nu va cere detalii bancare. (...) Procedura noastră este o procedură clară", a spus Pîslaru.
UPDATE 21.00: Potrivit ultimelor informații, Ministerul Afacerilor Externe precizează că a fost identificată și ultima persoană de cetățenie română semnalată ca dispărută în urma seismului din Italia, aceasta fiind în viață.
Numărul cetățenilor spitalizați este de 5. Reprezentanţii Ambasadei României la Roma mențin legătura cu aceștia.
Cele două transporturi funerare cu trupurile a 7 cetăţeni români, decedaţi în urma seismului, au ajuns în cursul zilei de astăzi în România.
În urma finalizării tuturor procedurilor, transportul funerar cu trupul neînsufleţit al celui de-al optulea cetăţean român decedat în urma seismului va sosi în țară în cursul zilei de 1 septembrie 2016.
Costurile de repatriere a trupurilor neînsuflețite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgență aflat la dispoziția ministerului.
Premierul Dacian Cioloş i-a vizitat, marţi, timp de peste o oră, pe românii internaţi în spital în Italia în urma cutremurului de săptămâna trecută, afirmând că aceştia sunt într-o stare bună, şi a anunţat că Executivul va trimite un asistent social în Italia pentru a ajuta victimele să intre cât mai repede în posesia ajutoarelor din partea statului, scrie news.ro.
Cei doi s-au întâlnit cu cei patru cetățeni răniți și cu familiile de români din tabăra de sinistrați din zona Amatrice.
Trei mii de oameni au înfruntat ploaia la Amatrice, acolo unde au fost organizate funeraliile pentru victimele cutremurului. Printre cei prezenţi s-au numărat premierul italian, Matteo Renzi, şi preşedintele ţării, Sergio Mattarella. Preotul a citit numele tuturor celor care şi-au pierdut vieţile în tragedie, inclusiv cele ale românilor.
După ce a participat la funeraliile din Italia, Cioloş a anunţat că va propune o zi de doliu naţional pentru victimele cutremurului din Peninsulă, cel mai probabil joi, şi totodată a declarat că nu mai există niciun român dispărut, ultimul fiind identificat în cursul zile de marţi.
Vizita oficialilor români pică într-un moment în care tensiunile sunt la cote maxime în Peninsulă. Funeraliile de stat erau programate iniţial în oraşul Rieti, dar au fost mutate la Amatrice după revolta familiilor celor decedaţi.
În acelaşi timp, presa locală acuză eşecul programului de consolidare a caselor. În ultimii 19 ani, în provincia Rieti au ajuns fonduri de peste 84 de milioane de euro, dar mulţi bani nu au fost cheltuiţi, au fost redirecţionaţi sau au fost investiţi greşit.
Cutremurul devastator din Italia. Bilanţ tragic: 291 de morţi. MAE: 11 români au murit, 4 dispăruți
Situaţia românilor e şi în atenţia jurnaliştilor italieni. Aceştia scriu că bilanţul trupurilor neidentificate este de cel puţin şapte, iar printre ei ar putea figura şi români.
Între timp, o rază de speranţă a apărut pentru salvatori după ce aceştia au recuperat o pisică de sub dărâmături, la cinci zile de la seism. Iar în Amatrice, preotul a reuşit să găsească sub resturile bisericii locale un medalion cu Maica Domnului.
Mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Italia le cer autorităţilor de la Bucureşti să declare doliu naţional în memoria românilor morţi după cutremurul din Peninsulă. Până acum, 11 români au fost declarați, oficial, morți în urma seismului, iar alta este dată dispărută.
Mai mult, românii din Italia voiau ca preşedintele sau premierul să se deplaseze în zonele distruse, unde trăiesc mulţi români.
Ce ajutoare primesc românii afectaţi de cutremurul din Italia
Centrul Italiei a fost afectat, pe 24 august, de trei cutremure de suprafaţă - cu magnitudini de 6,0, 5,4 şi 4,8 grade - urmate de sute de replici.
Primul cutremur, de 6,0 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mişcări telurice, la orele 4.32 şi 4.33, cu intensităţi de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 şi 9 kilometri. Cele trei seisme au fost urmate de zeci de replici cu intensităţi între 2 şi 4 grade. Situaţiile cele mai grave sunt în comunele Amatrice, Accumoli şi Arquata del Tronto.