Asta în condiţiile în care s-a renunţat la aproape toate măsurile de distanţare fizică, informează Agerpres.
O mică majoritate din Parlamentul olandez a respins joi seara o moţiune prin care i se cerea guvernului să-şi schimbe intenţia în legătură cu certificatul verde COVID-19, în timp ce premierul Mark Rutte a declarat că acesta este necesar pentru a preveni un nou val de contaminări.
'Suntem în continuare într-o situaţie periculoasă. Să nu facem asta (să nu introducem certificatul verde COVID) ar presupune mari riscuri', a spus Rutte în timpul unei dezbateri încinse în parlament.
Oponenţi din întreg spectrul politic au pus la îndoială necesitatea certificatului vedere COVID, pe care mulţi îl consideră o modalitate de a impune vaccinarea, în pofida promisiunilor făcute de guvern că aceasta nu va fi niciodată obligatorie.
'Această măsură este lipsită de sens, inutilă şi falsă. Aceasta înseamnă vaccinare cu forţa şi dezbină societatea', a declarat liderul opoziţiei de extremă dreapta Geert Wilders.
Circa 72% dinte cei 17,5 milioane de olandezi au primit cel puţin o doză de vaccin COVID-19, potrivit datelor oficiale.
Chiar dacă sondajele de opinie au arătat că majoritatea olandezilor susţin vaccinarea, certificatul verde COVID este puternic contestat de cei care refuză să se vaccineze.
Propunerile privind introducerea certificatului verde COVID au fost primite de asemenea cu ostilitate şi de persoane din sectorul sanitar, iar multe baruri şi restaurante au spus că nu intenţionează să coopereze.
Primarul capitalei olandeze Amsterdam, Fremke Halsema, a declarat miercuri că poliţia din oraş nu va avea capacitatea de a sprijini noua politică, prin care localurile trebuie să-şi verifice propriii clienţi.
Numărul de noi contaminări a scăzut în Olanda sub 2.000 pe zi, în timp ce 600 de pacienţi bolnavi de COVID-19 primesc tratament la spital. A