Nu trebuie să rămânem tăcuți în fața unui al doilea Holocaust, a declarat ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, care a cerut țării sale să se retragă din Organizația Națiunilor Unite pentru a protesta împotriva faptului că aceasta nu a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.
"Holocaustul s-a întors, iar noi nu trebuie să tăcem din nou", a spus ea, într-o declarație postată pe X, potrivit The Jerusalem Post.
Ea a vorbit despre indignarea sa la o zi după ce Adunarea Generală a ONU a votat cu 120-14 pentru încetarea focului pentru Războiul din Gaza, care s-a concentrat în principal pe situația dificilă a palestinienilor din Gaza.
Rezoluția Adunării Generale a ONU, care a avut, de asemenea, 45 de abțineri, nu a menționat și nici nu a cerut în mod clar eliberarea celor 230 de ostatici pe care gruparea teroristă i-a luat în captivitate în acea zi.
"Mi-e rușine de ONU. În opinia mea - Republica Cehă nu are nimic de așteptat de la o organizație care susține teroriștii și nu respectă dreptul fundamental la autoapărare. Să ieșim de aici".
"În urmă cu exact trei săptămâni, Hamas a ucis peste 1.400 de israelieni, ceea ce înseamnă mai multe victime pe cap de locuitor decât a ucis organizația militantă islamistă al-Qaeda la 11 septembrie 2001 în SUA.
"Și doar 14 țări, inclusiv a noastră, s-au ridicat împotriva atacului terorist fără precedent comis de teroriștii Hamas, clar și de înțeles!", a declarat ea.
Doar alte trei țări din Uniunea Europeană au votat împotriva rezoluției, în afară de Republica Cehă: Austria, Croația și Ungaria.
Nu toți au fost de acord
Dar nu toată lumea a fost de acord cu apelul ei. Viceprim-ministrul pentru digitalizare și ministrul pentru dezvoltare regională, Ivan Bartos, a declarat că "respinge fără echivoc ideea de retragere din ONU".
Securitatea Republicii Cehe se bazează pe tipul de ordine internațională pe care ONU îl asigură, a spus el, în declarația pe care a postat-o pe X.
"Nu este avantajos pentru țări de dimensiuni medii precum Republica Cehă să trăiască într-o lume în care nu se aplică nicio regulă și în care cei puternici se bucură pe seama celor slabi."
"Istoria secolului al XX-lea ne-a arătat clar consecințele tragice ale absenței ordinii internaționale pentru națiunea cehă", a spus Baros.
Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a reluat comentariul său.
Cu toate acestea, Černochová a declarat că reacția ONU la 7 octombrie i-a amintit de acțiunile globale împotriva evreilor în timpul Holocaustului.
"M-am întrebat adesea - Cum a putut lumea să nu creadă în ororile lagărelor de concentrare și de ce a durat atât de mult până când cineva i-a eliberat pe supraviețuitori la sfârșitul războiului?".
"Aparent, o parte a societății a vrut să scape de evrei. Antisemitismul s-a răspândit profund în întreaga lume, inclusiv în cadrul Națiunilor Unite."
"Ei au încredere în teroriști, dar nu au încredere în țara care a protejat spatele civilizației noastre occidentale timp de mulți ani în Orientul Mijlociu", a declarat ea.
Este o "lume absurdă. Și este complet de neînțeles pentru mine că nimeni nu cere o reformă fundamentală a organizației, care s-a transformat de mult timp dintr-un pacificator într-un ciocan împotriva Israelului", a mai spus ea.
Poziția oficială a Cehiei la ONU
Ministerul ceh de Externe afirmă că rezoluției Adunării Generale a ONU îi lipsesc "mai multe elemente-cheie".
Ministerul ceh de Externe a postat o declarație mai moderată pe X, explicându-și decizia, printre care absența unei condamnări a Hamas, lipsa unei cereri ca Hamas să elibereze ostaticii și lipsa menționării dreptului Israelului de a se apăra.
"Rezoluția nu oferă asigurări că livrarea asistenței umanitare urgente nu este abuzată de Hamas și de alți teroriști. Dacă nu suntem clari cu privire la necesitatea de a opri terorismul, nu facem progrese în direcția păcii dorite în Orientul Mijlociu", a declarat Ministerul de Externe.
"Cehia este ferm angajată în favoarea soluției celor două state, care rămâne singura perspectivă vitală pentru a asigura securitatea Israelului și pentru a îndeplini dorința palestinienilor de a avea propriul lor stat", a mai spus acesta. "Atât israelienii, cât și palestinienii merită să trăiască în pace, securitate și demnitate."