Atacul de la Mausoleul Sayid Mohammed bin Ali al-Hadi a realimentat temerile privind o escaladare a violenţelor interconfesionale între şiiţii şi sunniţii irakieni.
Imagini publicate pe reţelele de socializare arată un incendiu în piaţa de la intrarea în mausoleu. Nu este clar dacă monumentul în sine a fost avariat sau nu.
Un bărbat şi-a detonat centura cu explozibil la poarta mausoleului, iar în haosul format, mai multe persoane înarmate au intrat în curtea complexului şi au început să tragă în credincioşii care sărbătoreau sfârşitul Ramadanului, Eid al-Fitr, potrivit unor surse din serviciile de securitate.
Cel puţin unul dintre atacatori s-a aruncat în aer în mulţime, în timp ce un altul a fost ucis de paznici înainte să apuce să îşi detoneze centura cu explozibil.
Mausoleul a fost vizat şi de un atac cu rachete.
Şiiţii formează majoritatea în Irak, dar sunniţii domină provinciile din nordul şi vestul ţării, inclusiv zona unde se află mausoleul vizat.
Clericul şiit Moqtada al-Sadr a ordonat miliţiei sale, Brigada Păcii, să desfăşoare forţe importante în jurul mausoleului aflat în apropiere de Balad, la circa 93 de kilometri nord de Bagdad.
Miliţia lui Sadr este desfăşurată şi la Samarra, un oraş aflat în apropiere, unde se află un lăcaş de cult în memoria imamului Ali al-Hadi, tatăl lui Sayid Mohammed.
În 2006, un atac cu bombă a distrus domul poleit cu aur al altarului, ceea ce a declanşat un val de violenţe interconfensionale de amploarea unui adevărat război civil.
Militanţii din organizaţia teroristă Statul Islamic au pierdut teren în ultimele luni, în faţa forţelor guvernamentale irakiene sprijinite de SUA şi în faţa miliţiilor şiite, susţinute de Iran, dar atentatele recente au arătat că au în continuare capacitatea de a lovi în afara teritoriului pe care îl controlează în nordul şi vestul Irakului.
Un camion plin cu explozibili a fost detonat în week-end în centrul Bagdadului. Cel puţin 292 de oameni au murit, ceea ce face atentatul ce mai sângeros de după 2003.