Dacă China invadează Taiwan, cel mai mare producător mondial al celor mai avansate microcipuri din lume, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.), își va înceta operațiunile. Acest lucru a fost declarat de președintele consiliului de administrație al companiei Mark Liu într- un interviu pentru CNN. El a explicat că producția depinde de lanțurile globale de aprovizionare, care vor fi perturbate dacă intervine Beijingul.
„Nimeni nu poate controla TSMC prin forță. Dacă folosiți forța militară și începeți o invazie, veți dezactiva producția. Deoarece aceasta este o întreprindere complexă, depinde de contactul constant cu lumea exterioară: cu Europa, cu Japonia, cu Statele Unite - de la materiale la produse chimice, de la piese de schimb la software de inginerie și diagnosticare ”, a explicat Lu.
Așa că Liu a comentat despre agravarea relațiilor dintre China și Taiwan din cauza vizitei președintelui Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi pe insulă. „Nu există învingători într-un război, toată lumea va pierde”, a avertizat el.
Mark Liu a comparat potențialul conflict din Taiwan cu o invazie rusă a Ucrainei. El a menționat că, deși aceste conflicte sunt foarte diferite, consecințele economice pentru lume vor fi similare.
Potrivit șefului TSMC, invazia armatei chineze va provoca tulburări economice pentru China, Taiwan și țările occidentale. El a amintit că compania vinde cipuri producătorilor chinezi de electronice de larg consum care au nevoie de serviciile companiei și de furnizarea de cipuri avansate de computer.
Scott Kennedy, consilier principal și administrator pentru afaceri și economie chineză la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), numește TSMC cea mai indispensabilă companie din lume în prezent. Companiile globale de la Apple la Tesla depind de producătorii taiwanezi de procesoare pentru smartphone-uri și computere, precum și de cipuri de inteligență artificială pentru conducerea autonomă. Dominația Taiwanului în industria de cipuri devine din ce în ce mai puternică, producătorii urmărind să-și crească cota de piață globală la 66% în acest an.
China, care reprezintă 7,6% din producția globală de semiconductori , este , de asemenea, dependentă de importuri. Țara produce 36% din produsele electronice din lume și este imposibil să le furnizezi pe toate cu cipuri fabricate local. Beijingul și-a stabilit obiectivul de a atinge 70% autosuficiență în semiconductori până în 2025, dar acum doar unul dintre cele șase cipuri folosite în țară este fabricat de companii locale.
TSMC a construit producția în China continentală: compania are fabrici în Shanghai și Nanjing. Fabrica din Nanjing produce cipuri în tehnologie de proces de 28 nm și 16 nm - acesta este cel mai dificil lucru pe care îl pot face concurenții săi chinezi. Chipurile mai avansate (10 nm sau mai puțin), necesare pentru producția de electronice moderne, sunt importate doar în China, iar Beijingul depinde de producătorul taiwanez: TSMC ocupă 84% din piață pe acest segment.
Acțiunile Chinei în Taiwan vor afecta cooperarea internațională a TSMC. Compania, împreună cu firma olandeză ASML, lucrează la producția de microcipuri avansate. ASML, care are 10% din forța de muncă pe insulă, ar prefera să își mute personalul cheie din Taiwan decât să se confrunte cu o preluare chineză, a scris marți Mark Williams, economist șef pentru Asia la firma de cercetare Capital Economics. „Fără suport din partea ASML, TSMC nu va putea crește capacitatea de cipuri avansate sau de a crea cipuri de generație următoare”, a scris el.
Acțiunile producătorilor de microcipuri au scăzut în ziua călătoriei lui Pelosi în Taiwan. TSMC a scăzut cu 2,4%, în timp ce omologii săi taiwanezi United Microelectronics și MediaTek au scăzut cu 3%, respectiv 1,6%. Acțiunile producătorului american de cipuri Intel au scăzut cu 1,5% în aceeași zi.
Marți, 2 august, președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi , și-a început vizita în Taiwan , devenind cel mai înalt oficial american care a vizitat insula în ultimii 25 de ani.
Această mișcare este interpretată de China ca o amenințare directă. Beijingul consideră insula parte a teritoriului său și a amenințat în mod repetat SUA că armata chineză nu va „sta cu mâinile în brațe” și „va lua contramăsuri puternice”.