'Desigur, (cazul) Volkswagen este relevant în termeni de context. Dar este irelevant pentru introducerea testelor de emisii reale în trafic', a declarat purtătorul de cuvânt Lucia Caudet, la conferința de presă zilnică a Executivului comunitar.
Referitor la decizia țărilor de a continua să permită producătorilor ca autovehiculele să polueze, în testele din trafic, peste limitele stabilite de Uniunea Europeană, purtătorul de cuvânt a precizat că implementarea acestui tip de test a fost examinată din momentul în care organismul european a devenit conștient de aceste discrepanțe.
'O altă chestiune este dacă e necesară deschiderea unei cercetări penale pentru comportament ilegal', a spus purtătorul de cuvânt.
Caudet a afirmat că CE 'doar face propuneri statelor membre' și că era necesar 'un compromis între aceste țări pentru a face posibile noile teste'.
'Pentru noi este un pas important', a concluzionat ea, 'ținând cont că în prezent probele în trafic de măsurare a gazelor poluante la mașinile diesel pot atinge o diferență de 400 % față de cele din laborator'.
Aceste probe din laborator, deocamdată singurele obligatorii, sunt cele utilizate în prezent în cazul controalelor de care Volkswagen a trecut prin trucarea motoarelor.
CE pregătea această legislație pentru introducerea, obligatoriu, a testelor complementare în condiții reale de mers dinainte de izbucnirea scandalului Volkswagen.
Cele 28 de state membre și CE au stabilit miercuri, într-un comitet tehnic, că autovehiculele din trafic pot depăși cu 110% limitele fixate fără a se considera infracțiune, într-o perioadă tranzitorie, din septembrie 2017 (pentru modele noi), în septembrie de 2019 (pentru toatele autovehiculele noi).
Ulterior, vor putea depăși cu 50% limita fixată, de 80 miligrame de oxid de azot (NOx, o substanță cancerigenă) per kilometru, la mașinile diesel, din ianuarie 2020 în cazul modelelor noi și ianuarie 2021 în cel al tuturor autovehiculelor noi.
Aceste cifre sunt 'mai puțin ambițioase' față de cele propuse inițial de CE.
Acordul va trebui acum să treacă prin Parlamentul European, care îl poate aproba sau respinge, dar nu să îl modifice prin amendamente.
Comisia speră ca acest nou sistem de teste reale în trafic să fie adoptat la începutul lui 2016.
Acordul va permite ca, de la 1 septembrie 2017, probele reale de emisii să determine dacă un model nou de autovehicul primește aprobarea de a fi scos pe piață.