Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patrushev și directorul FSB Alexander Bortnikov l-au convins pe președintele rus Vladimir Putin de necesitatea invadării Ucrainei .
Pe lângă Bortnikov și Patrushev, decizia lui Putin de a începe războiul a fost influențată de miliardarul Yuri Kovalchuk, scrie The Times , citând o sursă din guvernul rus.
În același timp, șeful Ministerului rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost doar un „executor șovăitor” printre oficialii de rang înalt.
nițiativa pentru invazie a venit tocmai de la blocul de putere. În același timp, cele mai multe dintre elitele ruse nu ar fi fost informate despre planurile de a începe un război la scară largă, percepând cuvintele lui Putin drept o „cacealma”.
Rusia a decis o invazie pe scară largă a Ucrainei în dimineața zilei de 24 februarie , începând cu bombardarea Kievului, Harkovului, Lvov și a altor orașe mari.
Tancurile rusești au spart literalmente granița cu Ucraina în regiunea Belarus . Multe orașe au ajuns sub ocupație temporară, inclusiv o parte din regiunea Kiev .
Într-un discurs de noapte care a precedat intervenția militară, Putin a numit războiul o „operație specială” de „denazificare” și „demilitarizare” a Ucrainei.
Deja în primăvară, grupurile ruse învinse au fost forțate să părăsească regiunile Kiev, Sumi și Cernigov, iar în septembrie - în timpul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei - rușii au fugit din regiunea Harkov .
Presa occidentală a scris că Putin a vrut să ia Kievul în două zile, apoi în câteva luni, dar Rusia a subestimat Forțele Armate ale Ucrainei.
În teritoriile eliberate, oamenii legii înregistrează fapte ale crimelor de război comise de Rusia: tortura civililor, crime brutale ale locuitorilor locali, inclusiv a copiilor; găsi gropi comune .
În prezent, se desfășoară lupte active în direcțiile Herson, Lugansk și Donețk. Există riscul unei ofensive repetate din partea Forțelor Armate RF din Belarus.