'Cei mai apropiați parteneri din lume ai Americii sunt democrațiile și trebuie doar să ne uităm la prietenii noștri nordici pentru a vedea de ce: împărtășim aceleași interese și aceleași valori', a spus Obama, exprimându-și aprecierea pentru angajamentul statelor în cauză față de drepturile omului, activismul global și politicile sociale. Liderul de la Casa Albă nu a pierdut prilejul de a lansa o săgeată către președintele rus, Vladimir Putin, notează AFP.
'Credem că cetățenii noștri au dreptul de a trăi în libertate și securitate (...) și credem într-o Europă în care țările mici nu sunt hărțuite de cele mai mari', a spus Obama.
În același moment, precizează France Presse, la Moscova, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că țara sa va lua măsuri pentru a face față 'amenințărilor' reprezentate de desfășurarea de elemente ale unui scut antirachetă în România și Polonia.
Ceremonia de primire a fost mutată în interior din cauza săptămânilor de ploaie de la Washington, motiv pentru Obama de a glumi că lipsa soarelui este ceva cu care liderii țărilor nordice sunt obișnuiți. Cei cinci lideri nordici — președintele finlandez, Sauli Niinisto, premierul norvegian, Erna Solberg, prim-ministrul suedez, Stefan Lofven, premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, și cel islandez, Sigurour Ingi Johannsson — vor fi vineri seara invitații lui Barack Obama la un dineu de stat comun, care constituie un eveniment rar în acest format, notează DPA.
Încălzirea globală este unul dintre principalele subiecte de pe agenda discuțiilor, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, întrucât statele nordice sunt printre cele care au cel mai mult de suferit din cauza fenomenului. De asemenea, Casa Albă a subliniat implicarea acestor națiuni în lupta împotriva grupării Stat Islamic și efortul de a găzdui refugiați care fug din cauza războiului din Siria și Irak.