Vorbind la reuniunea lunară a Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina de la Rammstein, Germania, Austin a declarat că este „pe deplin hotărât să mențină asistența de securitate și muniția americană în circulație”.
„Și aceasta este o chestiune de supraviețuire și suveranitate pentru Ucraina și este o chestiune de onoare și securitate pentru America”, a adăugat el.
Ajutorul pentru Ucraina este blocat în Congresul american din toamna anului 2023.
Senatul american a adoptat la 13 februarie un proiect de lege privind ajutorul extern în valoare de 95 de miliarde de dolari, care include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, precum și fonduri pentru Israel și alți aliați, dar președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a refuzat până în prezent să îl supună la vot în Camera Reprezentanților.
The Hill a relatat anterior că Johnson a sugerat să ofere un pachet de ajutor pentru Ucraina sub forma unui împrumut sau a unui program de împrumut-închiriere în beneficiul contribuabililor americani.
Departamentul de Stat al SUA a criticat ideea republicanilor de a oferi ajutor Ucrainei sub formă de împrumut, spunând că este o mișcare menită să „împovăreze Ucraina cu miliarde de dolari datorie externă” în timp de război.
Între timp, forțele ucrainene duc o lipsă disperată de muniție, în special de proiectile de artilerie de 155 mm.
De asemenea, penuria afectează apărarea aeriană, Washington Post relatând săptămâna aceasta că muniția pentru unele sisteme care apără orașele ucrainene ar putea fi aproape epuizată până la sfârșitul lunii martie.
Ucraina a încercat să doboare patru din fiecare cinci rachete îndreptate spre orașele sale, dar lipsa munițiilor pentru apărarea sa ar putea în curând să o forțeze să țintească doar una din cinci, a declarat un oficial pentru ziar.
Ucraina speră că din aprilie va primi suficiente muniţii pentru a putea opri înaintarea trupelor ruse, odată ce vor începe să sosească obuzele achiziţionate din state terţe printr-o iniţiativă gestionată de Cehia, în timp ce Germania a anunţat marţi un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro şi care include 10.000 de obuze.
„Sperăm că această iniţiativă cehă, căreia i s-a alăturat Luxemburgul, ne va ajuta, şi începând din aprilie vom avea suficiente muniţii pentru a ţine linia frontului”, a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal la o conferinţă de presă în timpul unei vizite oficiale în Luxemburg
Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat marți că va propune ca UE să utilizeze 90% din veniturile generate de activele rusești înghețate în Europa cu scopul de a cumpăra armament pentru Ucraina prin intermediul fondului European Peace Facility, transmite Reuters.
Șeful diplomației europene a declarat presei, la Bruxelles, că va propune ca restul de 10% să fie transferat la bugetul UE pentru a fi folosit pentru a stimula capacitatea industriei ucrainene de apărare.
Activele rusești sechestrate în Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei de către Moscova ar putea genera profituri totale între 15 și 20 de miliarde de euro până în 2027, în funcție de evoluția ratelor dobânzilor globale, a declarat un înalt oficial al UE marțea trecută.