„AIEA studiază dovezile, iar dacă acestea vor fi confirmate, acest incident va avea consecințe extrem de grave. Dacă o astfel de rachetă și-ar schimba traiectoria, acest lucru ar putea afecta grav centrala nucleară și ar putea duce la un accident nuclear”, a adăugat el.
Potrivit acestuia, Ucraina a informat oficial AIEA că pe 16 aprilie 2022, o cameră de supraveghere video a înregistrat un zbor cu rachetă direct pe deasupra Centralei Nucleare de Sud.
În plus, el a spus că a fost publicat un raport, care a prezentat concluzii privind situația energiei nucleare din Ucraina în ansamblu.
Acum, din cele 15 unități energetice din țară, șapte rămân în funcțiune, inclusiv două la centrala nucleară Zaporojie controlată de ruși, două la centrala nucleară Rivne, una la centrala nucleară Hmelnytsky și două la Centrala Ucraineanp de Sud.
Alte opt reactoare au fost oprite pentru întreținere programată sau sunt în standby.
La o întâlnire cu directorul general al AIEA, ministrul Energiei, German Galușcenko, a declarat că Ucraina cere blocarea activităților reprezentanților Rusiei în AIEA .