Solicitări în acest sens au fost adresate ONU, Uniunii Europene (UE), Canadei, Rusiei, dar şi Ligii Arabe sau Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), a anunţat marţi şeful diplomaţiei palestiniene, Riyad al-Malki.
Luna trecută, Departamentul de Stat american a deplâns, într-un raport anual privind terorismul, că actele unor extremişti israelieni, în special ale coloniştilor din Cisiordania, împotriva palestinienilor, "nu au dat curs, în mare parte, unor urmăriri penale".
Poliţia israeliană a criticat raportul, apreciind că astfel de incidente nu pot fi comparate cu atacurile sângeroase efectuate de palestinieni.
Dar ministrul israelian al Justiţiei, Tzipi Livni, a făcut apel, duminică, la considerarea abuzurilor comise de colonişti şi evrei extremişti împotriva palestinienilor sau arabilor din Israel drept acte "teroriste".
Marţi, Tzipi Livni a promis "toleranţă zero" faţă de autorii unor astfel de crime, care, în opinia ei, ar putea afecta regiunea. De asemenea, ea s-a pronunţat în favoarea înăspririi legislaţiei împotriva suspecţilor de atacuri cu caracter rasist.
Un fost şef al Shin Beth, Carmi Gillon, a denunţat recent refuzurile serviciilor israeliene de securitate de "a trata aceste grupuscule evreieşti la fel ca pe oricare alt grupuscul terorist".
Sub numele de "preţul de plătit", colonişti extremişti şi activişti de extremă dreapta şi-au intensificat, în ultimele luni, agresiunile asupra palestinienilor, israelienilor arabi sau armatei israeliene, ca reacţie faţă de decizii guvernamentale pe care le consideră ostile intereselor lor sau faţă de acţiuni atribuite palestinienilor.
Atacurile împotriva unor lăcaşuri de cult creştine s-au intensificat în ultimele săptămâni, stârnind îngrijorarea Bisericii Catolice din Ţara Sfântă, în contextul apropierii pelerinajului istoric al Papei Francisc, care va avea loc la sfârşitul lunii.