"Circa 200 de militari, dintre care 100 de şoferi, vor fi detaşaţi de luni pentru a oferi sprijin temporar în cadrul acţiunii guvernului de a reduce presiunea asupra benzinăriilor şi de a rezolva lipsa şoferilor de camioane", a indicat un comunicat oficial. Militarii respectivi îşi încheie în prezent pregătirea în acest scop.
Guvernul a mai spus că va autoriza imediat până la 300 de şoferi de camioane cisternă străini să lucreze în Marea Britanie până la sfârşitul lunii martie 2022, în cadrul acordării a mii de vize de muncă temporare destinate asigurării unei bune funcţionări a lanţurilor de aprovizionare.
De săptămâna trecută, s-au format cozi lungi în faţa benzinăriilor, confruntate cu probleme de aprovizionare din cauza lipsei şoferilor de camioane (100.000 conform profesioniştilor). Uneori s-au înregistrat altercaţii între şoferi aflaţi la capătul răbdării.
Această situaţie excepţională este ultima consecinţă a penuriei de forţă de muncă cauzată de pandemie şi Brexit, problemele de livrare afectând şi rafturile supermarketurilor, lanţurile de fast-food şi chiar puburile.
Potrivit executivului, "cererea de combustibili s-a stabilizat în cursul săptămânii", deşi "unele zone din ţară întâmpină în continuare dificultăţi".
Guvernul continuă să repete că Marea Britanie nu duce lipsă de combustibili şi că penuria a fost declanşată de cererea excepţională cauzată de cumpărăturile consumatorilor îngrijoraţi de lipsuri, aşa cum a fost cazul hârtiei igienice sau al anumitor produse alimentare la începutul pandemiei.
El a recunoscut, totuşi, că Brexitul reprezintă un "factor" suplimentar, mai scrie France Presse.