Congresul american a adoptat definitiv joi un buget de 886 de miliarde de dolari pentru apărarea Statelor Unite în 2024, prelungind un dispozitiv de supraveghere electronică internaţională extrem de utilizat de agenţiile de informaţii americane, dar criticat de organizaţii pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor private, transmite agenţia France Presse.
Adoptat în Camera Reprezentanţilor la o zi după votul din Senat, acest buget, în creştere cu aproximativ 3% faţă de cel din 2023, prevede în special mai multe miliarde de dolari pentru ''consolidarea poziţiei'' SUA în Asia-Pacific şi pentru contracararea influenţei Chinei.
Documentul prelungeşte, de asemenea, un program de ajutor militar pentru Ucraina, ce permite deblocarea graduală a 300 de milioane de dolari pentru Kiev. Această sumă este mult sub cele 61 de miliarde de dolari cerute de preşedinţii american şi ucrainean Congresului până la finalul anului, chestiunea fiind încă în dezbatere.
Programul de supraveghere electronică internaţională le permite serviciilor de securitate americane să desfăşoare activităţi de supraveghere - inclusiv prin intermediul consultării poştei electronice - a cetăţenilor non-americani în străinătate, fără a cere mandat judiciar sistematic.
Un înalt oficial al Casei Albe pledase duminică pentru prelungirea programului. ''Cu ceea ce se întâmplă în Israel, în Ucraina, cu ameninţarea reprezentată de China şi cu ce se întâmplă cu infrastructurile noastre strategice, cu atacuri cibernetice, ar fi un moment foarte rău pentru a dezarma de o manieră unilaterală'', a explicat el.
Bugetul adoptat de Congres include salariile sporite cu peste 5% ale personalului din Apărare.
Congresul SUA a adoptat proiectul de lege privind strategia de securitate şi dezvoltare a Mării Negre
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii a aprobat joi legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act / NDAA), după ce aceasta fusese aprobată, miercuri, de către Senatul SUA, precizează postarea de joi, pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA în România.
În cadrul NDAA, a fost aprobat, cu modificări, proiectul de lege privind strategia de securitate şi dezvoltare a Mării Negre, introdus ca amendament de către senatorii Jeanne Shaheen şi Mitt Romney.
„Congresul Statelor Unite confirmă în plen importanţa geostrategică a regiunii Mării Negre şi creează un cadru superior de angajare în zonă prin solicitarea adresată preşedintelui SUA de dezvoltare a unei strategii inter-agenţii cu privire la Marea Neagră. În premieră, Congresul SUA aprobă prin lege un pachet cuprinzător pentru regiunea Mării Negre, cu direcţii de acţiune pe domenii strategice: securitate şi apărare, economie, energie sau rezilienţă democratică, în coordonare cu aliaţii şi partenerii, inclusiv NATO şi UE. Adoptarea acestui proiect de lege reprezintă un succes pentru România, după o activitate perseverentă şi pro-activă în relaţia cu Congresul SUA”, a punctat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, conform sursei citate.
În calitate de aliat şi partener strategic al SUA, precum şi de ancoră în regiune, România a susţinut constant, consecvent şi pro-activ întărirea angajamentului american la Marea Neagră, cu efecte pozitive în direcţia securităţii şi prosperităţii ţării noastre şi a regiunii. Numeroşi membri ai Congresului SUA, atât din Partidul Democrat, cât şi din Partidul Republican, au susţinut acest proiect, mulţi dintre aceştia fiind prieteni dedicaţi cauzei României.
Textul Black Sea Security and Development Strategy este disponibil în legea privind autorizarea bugetului apărării SUA – NDAA (link în comentarii). În raport cu textul adoptat de Senatul SUA în luna iulie, în urma procesului de mediere a NDAA, Congresul a decis ridicarea nivelului de elaborare a strategiei de securitate şi dezvoltare a Mării Negre la nivelul preşedintelui SUA, mai arată sursa menţionată.
Totodată, a concentrat direcţiile de acţiune subsumate strategiei către obiective şi proiecte cu finalitate vizând: asistenţa de securitate pentru aliaţii şi partenerii regionali, consolidarea securităţii energetice regionale, identificarea de oportunităţi pentru investiţii străine directe din partea SUA, gestionarea împreună cu aliaţii şi partenerii a efectelor coerciţiei economice a Rusiei şi Chinei, creşterea angajamentului SUA în planul economic şi al dezvoltării infrastructurii.
Legea privind autorizarea bugetului apărării SUA - NDAA urmează a fi înaintată preşedintelui SUA pentru promulgare.