Noua măsură privind recurgerea la mamele purtătoare este permisă femeilor care au probleme de fertilitate, care s-au născut fără uter, sau cu vreo leziune care le împiedică să rămână însărcinate.
Cuplul care doreşte să acceadă la această procedură trebuie să se prezinte la o clinică de reproducere asistată, publică sau privată, care să probeze infertilitatea mamei genetice şi starea psihologică a mamei gestante, care nu va primi nicio compensaţie, cu excepţia cheltuielilor medicale.
Legea limitează contactul mamei gestante cu bebeluşul "minimumul indispensabil" după naştere, ca urmare a "potenţialelor riscuri psihologice şi afective pe care le presupune".
Se va privilegia relaţia cu mama genetică şi se va stabili că interesele copilului să fie cele care să prevaleze.
Legea care reglementează recurgerea la o mamă purtătoare a fost aprobată în 2016, dar era nevoie de un decret care să specifice reglementarea sa şi care a primit avizul consiliului de miniştri în iunie.
La momentul respectiv, norma a suscitat o amplă polemică după ce preşedintele ţării, Marcelo Rebelo de Sousa, s-a opus prin veto considerând că există viduri legale privind prezervarea drepturilor copilului la naştere şi ale femeii însărcinate.