Nu a mai rămas aproape nimic în picioare din centrul istoric al localității Amatrice, clasată de Ministerul Culturii, printre "cele mai frumoase orașe ale Italiei". Amatrice, care a fost alipit Regatului Napoli în 1265, era supranumit "orașul celor o sută de biserici" în diferite stiluri, baroc sau renascentist.
Principala sa atracție arhitecturală, bazilica San Francesco, aflată la câțiva metri distanță de primărie, s-a prăbușit în mare parte. Rozeta sa centrală a dispărut iar picturile care împodobeau fațada au fost distruse. Biserica San'Agostini construită în 1428, situată la periferia orașului Amatrice, a fost total distrusă.
Bazilica San Benedetto din orașul Norcia, foarte aproape de epicentrul cutremurului, a suferit pagube majore, dar ansamblul construcției a rezistat zguduiturilor repetate. Potrivit președintei regiunii Umbria, Catiuscia Marini, acest lucru se datorează "bunei construcții" a orașului înainte de cutremurele din 1979 și 1997. Situate mai departe de epicentru, mai multe monumente au fost ușor avariate, precum Domul din Urbino care s-a fisurat.
Ministrul Dario Franceschini a înființat miercuri o celulă de criză și a desfășurat "căștile albastre ale culturii", o unitate specială de carabinieri însărcinată cu inventarierea și restaurarea bunurilor culturale care au suferit stricăciuni.
Consiliul național al Ordinului Arhitecților a informat că arhitecții italieni "sunt gata să intervină și să-și pună la dispoziție competențele în zonele afectate de seism", în momentul în care Protecția Civilă le va cere ajutorul.
Sursa: Agerpres