Șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat vineri că va deschide frontierele Turciei pentru a lăsa liberă trecerea migranților spre Europa, o reacție survenită la o zi după ce Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a cerut înghețarea temporară a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.
'Am luat cunoștință (de aceste declarații), tot așa cum luasem cunoștință acum mai bine de un an, în cursul unei întrevederi încordate, masculine și virile pe care am avut-o cu Erdogan în Antalya. Am încheiat un acord, el trebuie respectat și va fi', declară Juncker pentru cotidianul belgian.
Deși laudă perioada în care Erdogan a fost prim-ministru (2003-2014) și în care Turcia 'a făcut multe progrese în materie de calitate democratică', Juncker remarcă faptul că, 'de doi ani sau aproape', Ankara 'se îndepărtează de valorile și principiile europene', conform Agerpres.
'Constat că Erdogan și guvernul său sunt pe cale să ''pre-culpabilizeze'' Europa pentru eșecul negocierilor de aderare', adaugă șeful executivului comunitar, potrivit căruia blocajul actual decurge din faptul că Turcia 'refuză deocamdată' să lanseze reforma legislației antiteroriste, una din condițiile puse de UE.
'În loc să pună acest eșec pe umerii Uniunii Europene și ai Comisiei, dnul Erdogan ar face bine să înceapă să se întrebe dacă nu este responsabil pentru faptul că cetățenii turci nu vor fi autorizați să circule liber pe teritoriul european. Turcia vrea sau nu să devină membră a Uniunii? Ar fi bine ca partenerii noștri turci să-și pună această întrebare', mai afirmă Juncker.
În același interviu, el amintește că Parlamentul European nu are 'nicio competență' în ce privește continuarea sau nu a negocierilor de aderare cu Turcia, o decizie care aparține celor 28 de state membre. Cu toate acestea, Juncker consideră că luarea de poziție a PE — pe care nu 'o împărtășește în totalitate pe fond' — constituie totuși 'un semnal de alarmă căruia Turcia n-ar trebui să-i subestimeze importanța'.