Raportul anual elaborat de Amnesty International analizează situaţia drepturilor omului în 160 de ţări, în cursul anului 2014. Iar concluziile sunt îngrijorătoare.
"2014 a fost un an catastrofal pentru milioane de oameni afectaţi de violenţe. Răspunsul global la conflicte şi abuzuri comise de ţări şi de grupuri armate a fost ruşinos şi ineficient.Dacă liderii politici ai lumii nu vor acţiona imediat pentru a confrunta schimbarea caracterului conflictelor şi pentru abordarea disfuncţiilor identificate în raport, perspectivele sunt sumbre din punctul de vedere al drepturilor omului", a declarat Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International.
Organizaţia avertizează şi în legătură cu ameninţarea pe care o reprezintă grupări ca Statul Islamic, Boko Haram sau Al-Shabaab şi îndeamnă guvernele ţărilor să se asigure că reacţia la ameninţările teroriste nu încalcă drepturi fundamentale şi nu alimentează violenţele.
"Guvernele statelor trebuie să înceteze să pretindă că protejarea civililor este peste puterile lor şi trebuie să abordeze problema suferinţei a milioane de oameni", insistă Amnesty.
Menţionând lipsa de reacţie a ONU faţă de crize din Siria, Irak, Fâşia Gaza, Israel şi Ucraina, Amnesty recomandă renunţarea la dreptul de veto de către cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în procesul decizional privind situaţii de genocid şi alte atrocităţi în masă. Printre ţările criticate pentru metode represive şi măsuri draconice faţă de riscurile teroriste sunt enumerate Afganistanul, Kenya, Nigeria, Pakistanul, Rusia şi state central-asiatice, precum şi Turcia.