'Trupele care se aflau la frontieră se retrag spre Moscova, şi nu spre Kiev', a declarat John Kerry la postul american de televiziune PBS, confirmând ce a constatat marţi un oficial de la Pentagon.
În schimb, 'există dovezi potrivit cărora luptători ruşi au traversat frontiera, personal din Cecenia antrenat în Rusia trece graniţa pentru a agita spiritele, pentru a se implica în lupte', a acuzat şeful diplomaţiei de la Washington.
Demnitarul american a discutat miercuri la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre situaţia de la graniţa ruso-ucraineană, potrivit Departamentului de Stat.
Mass-media ucrainene au informat în cursul săptămânii că soldaţi ceceni se află la Doneţk, bastion al insurgenţilor proruşi. Miercuri însă, preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, a dezminţit că a trimis militari care să lupte împreună cu rebelii din estul Ucrainei, fără să excludă că luptători ceceni s-ar fi putut alătura de bunăvoie separatiştilor.
Pe de altă parte, Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu accesul rebelilor proruşi din Ucraina la arme sofisticate, după moartea a 12 soldaţi ucraineni într-un elicopter doborât de insurgenţi.
'Aceasta înseamnă că separatiştii continuă să aibă acces la arme sofisticate şi sprijin din exterior', a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american, Jay Carney, în cursul briefingului de presă cotidian, lăsând să se înţeleagă că Moscova furnizează rebelilor armele în cauză.
Rusia a dezminţit aceste acuzaţii.
Elicopterul ucrainean de tip Mi-8, care transporta soldaţi pentru rotaţie şi un general din forţele Ministerului de Interne, a fost ţinta unui atac cu rachete ruse sol-aer în apropierea bastionului prorus Slaviansk, a afirmat preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, în plenul Parlamentului.
Jay Carney a cerut, de asemenea, eliberarea celor patru observatori ai OSCE, capturaţi de separatişti în oraşul Slaviansk. AGERPRES