„În cazul menţinerii liniei foarte clar agresivă a colegilor noştri occidentali, vom lua măsuri de represalii militare şi tehnice adecvate”, a declarat Vladimir Putin în timpul unei intervenţii în faţa cadrelor armatei ruse şi ale Ministerului Apărării.
„Întărirea la frontierele ruse a unor formaţiuni militare ale SUA şi NATO, precum şi organizarea de manevre militare de amploare constituie o sursă serioasă de preocupare”, a notat el, în timp ce Occidentul acuză dimpotrivă Kremlinul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, pentru a pregăti o ofensivă.
În acest context, preşedintele rus a subliniat din nou necesitatea ca SUA şi NATO să ofere garanţii de securitate Rusiei, semnând tratate ce ar urma să interzică orice viitoare extindere a Alianţei Atlanticului de Nord.
Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit „Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate” şi „Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre” ale NATO, propunerile avansate de Rusia cuprind în special renunţarea la orice nouă extindere a Alianţei Nord-Atlantice.
Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, iar Statele Unite şi Rusia să renunţe fiecare la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.
Însă, chiar dacă aceste cereri ale Moscovei ar fi satisfăcute, aceasta nu ar fi suficient, potrivit lui Putin. El a mai acuzat Washingtonul că se retrage din tratate pe care le semnează atunci când îi convine sau că încalcă dreptul internaţional, cerând în schimb altor ţări să-l respecte.
„Ne-am săturat de aceste manipulări”, a declarat Vladimir Putin.