Donald Trump a sugerat, miercuri seară, că ar putea să nu accepte rezultatul alegerilor din 8 noiembrie, o declarație uluitoare și fără precedent din partea unui candidat al unui partid major din SUA. "Voi analiza la momentul respectiv. O să vă țin în suspans, a spus Trump", potrivit New York Times.
Hillary Clinton s-a declarat "înfricoșată" de atitudinea candidatului republican, care vine în contextul acuzațiilor sale potrivit cărora alegerile ar putea fi fraudate.
SONDAJ CNN: Hillary Clinton a câștigat ultima dezbatere cu Trump
Aflat sub presiunea sondajelor defavorabile, Trump a încercat să trimită mesaje electoratului său țintă, exprimând poziții conservatoare pe tema migrației sau a dreptului la avort.
A fost însă nevoit să se apere în fața acuzației cum că ar fi "marioneta" președintelui rus Vladimir Putin sau să asigure că nu este un mincinos, așa cum susține Clinton că ar fi perceput.
În câteva rânduri, Trump și-a pierdut cumpătul și a folosit atacuri personale la adresa lui Clinton: "ce femeie dezagreabilă", a spus el.
În schimb, Clinton a făcut eforturi să rămână echilibrată și s-a adresat atât publicului său cât și alegătorilor indeciși sau republicanilor, asigurând că nu este împotriva dreptului de a purta arme, așa cum este acuzată, și că va fi mai dură și mai abilă decât Trump în ceea ce privește securitatea națională.
Hillary i-a aplicat o lovitură dură lui Trump, dând ca exemplu România
Clinton a dominat dezbaterea
În faţa milioanelor de americani care au urmărit dezbaterea de la Universitatea Nevada din Las Vegas, politica externă şi economia au fost temele cele mai dezbătute. Hillary Clinton a reuşit, din nou, să-şi pună în valoare experienţa diplomatică, în timp ce Donald Trump a fost mai ofensiv când a venit vorba de cheltuielile Fundaţiei Clinton şi scandalul emailurilor.
Dezbaterea s-a dovedit a fi una echilibrată şi mai centrată in jurul marilor teme, candidatii dezvoltand mai mult planurile lor privind economia, sanatatea, imigratia si relatiile internationale. Diferentele majore de viziune au iesit din nou in evidenta cand a fost vorba de taxe si impozite, imigratie, regimul armelor, avort sau relatia cu aliatii din NATO. În cursul dezbaterii, fostul secretar de stat l-a acuzat direct pe președintele rus Vladimir Putin că ar fi responsabil de atacurile cibernetice împotriva partidului democrat și a unor personalităţi politice.
Clinton a susţinut că „președintele Putin, personal” ar fi ordonat publicarea unor mesaje cibernetice furate, pentru a sprijini campania rivalului ei republican Donald Trump. Rusia cât și Trump au respins categoric , în trecut, aceste acuzații. Pe de altă parte, Hillary Clinton a declarat că Statele Unite vor investi mai multi bani in asigurarile sociale si de aceea va creste mai mult contributiile pentru cei cu venituri mari.
Cu această ocazie, l-a ironizat pe Donald Trump, afirmând că, mai mult ca sigur, acesta va gasi o noua cale sa le evite. În cuvântul de final, candidatul republican a insistat, de asemenea, pe problemele sociale. Trump a afirmat că va reduce planul de asigurări medicale al lui Obama, care s-a dovedit un dezastru, că va crea locuri de muncă şi va reduce taxele. Dincolo de promisiuni, o declaraţie a atras atenţia – Trump a spus că va vedea dacă va accepta rezultatele alegerilor. El a spus că sunt milioane de oameni înregistraţi în fals, ca să voteze, iar media este atât de coruptă încât poate muşamaliza întreaga afacere. Hillary Clinton s-a declarat şocată de anunţul făcut de Donald Trump.
Trump, în picaj în sondaje
Înaintea dezbaterii, situația din sondaje se arăta sumbră pentru republicani. Donald Trump ar trebui să reuşească o revenire istorică pentru a câştiga lupta pentru Casa Albă peste 20 de zile, în condiţiile în care porţiuni semnificative din electorat îl părăsesc în favoarea candidatului democrat, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Hillary Clinton are un avans de 9 puncte procentuale în sondaje. Susţinerea pentru Donald Trump, atât în rândul bărbaţilor, cât şi în rândul celor cu o educaţie mai slabă, a început să scadă în ultimele zilei, o traiectorie care ar putea duce la prăbuşirea masivă în sondaje pentru candidatul Republican.