Mulți dintre cercetătorii care au studiat tema datei de naștere a lui Isus Hristos sunt de părere că aceasta a fost aleasă de către capii Bisericii Romano-Catolice, pentru a o suprapune cu solstițiul de iarnă și Saturnalia, un festival dedicat zeității romane Saturn.
Planul ar fi fost ca sărbătorile de iarnă ale altor religii păgâne să fie înlocuite de cea a nașterii Fiului Domnului, potrivit LiveSciene.
PRIMUL INDICIU - IROD ȘI MASACRUL INOCENȚILOR
Pe de altă parte, este foarte probabil ca o dată exactă a nașterii să nu poată fi stabilită cu preziciei. Cercetătorii cred că Isus s-ar fi născut între anul 6 î.Hr. și 4 î.Hr., folosind drept reper cronologic povestea biblică a regelui Irod cel Mare și uciderea tuturor copiilor de sex masculin sub vârsta de 2 ani care locuiau în vecinătatea Betleemului, un eveniment cunoscut sub numele de Masacrul Inocenților.
Istoricii susținut că pruncuciderea n-ar fi decât o legendă, dar majoritatea acceptă data folosită de cronicarii romani, care plasează moartea regelui în 4 î.Hr.
AL DOILEA INDICIU - STEAUA DE LA BETLEEM
Un alt indiciu biblic de care cercetători au încercat să se ghideze este relatarea privind apariția „Stelei din Betleem”, la nașterea lui Isus.
Prin comparare cu evenimente astronomice reale și documentate, relatare biblică a fost asociată apariției unei comete cu mișcare lentă, pe care observatorii chinezi au înregistrat-o în anul 5 î.Hr. Teoria n-a avut însă succes.
O altă variantă a fost că Steaua din Betleem ar fi putut fi o conjuncție astrală între Venus și Jupiter, din iunie 2 î.Hr. O altă posibilitate este o conjuncție similară între Saturn și Jupiter, care a avut loc în octombrie 7 î.Hr.
Când s-a născut, de fapt, Isus Hristos? Ce spune experții despre data de 25 decembrie
Nașterea lui Isus Hristos este comemorată de sute de milioane de oameni din întreaga lume, în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie. Cu toate acestea, majoritatea cercetătorilor sunt de acord că aceasta n-ar fi data reală, cum nu este nici anul.