Nu contează că România, pe lângă faptul că deține toate recordurile negative în ce privește nivelul de trai și dezvoltare, este și cea mai inegalitară țară din Uniunea Europeană. Aici nici măcar bulgarii nu ne mai întrec, suntem societatea cea mai fragmentată cu prăpastia cea mai mare între cei mai bogați și cei mai săraci.
Tot PSD a lansat în toiul discuțiilor pentru găsirea unui nume de premier care să armonizeze cele două blocuri politice ostile și ideea impozitării progresive. Idee care a provocat o reacție și mai dură chiar decât taxarea bogăției, de așteptat din moment ce plaja celor afectați de această schimbare de filosofie ar fi fost mult mai mulți decât în cazul celor mai bogați.
La ce reacții și răspunsuri au primit social democrații la propunerile lor de la liberali ar trebui să înțelegem că niciuna din cele două idei emanate de PSD, pentru a schimba modul în care are loc redistribuirea veniturilor națiunii, nu va avea nicio șansă să devină realitate.
Asta în ciuda faptului că majoritatea covârșitoare a țăilor UE au, în diferite forme și grade, legislații fiscale progresive și o taxare a celor bogați infinit mai dură decât ceea ce PSD doar a propus să se întâmple.
Cu Sănătatea și Educația subfinanțate de 31 de ani e aproape inutil să mai insistăm cam cât de multă nevoie ar fi în România de regândirea modului în care impozităm și taxăm veniturile peste medie și, mai ales, marile afaceri și bogății.
PSD ar fi avut șansa la această răscruce de crize care au lovit deja sau care încă se pregătesc să lovească să răspundă printr-o reașezare și redefinire a valorilor sociale și a modului în care statul își distribuie și redistribuie veniturile. Din cum au abandonat discuțiile pe marginea celor două idei rezultă că problema taxării adevărate a bogăției și a veniturilor peste medie a devenit deja istorie.
Singura șansă ca subiectele redistribuirii și taxării bogăției să revină cu șanse în actualitate ar fi ca social-democrații să reușească prin cine știe ce renghi al sorții să își impună premierul în fruntea viitorului Guvern PSD-PNL.
Pentru ca viitoarea alianță să aibă o viața mai lungă de câteva luni, însă, ar trebui ca partidele să decidă împreună de pe acum asupra celor mai importante idei și teme care ar putea să apară în în următorii doi-trei ani.
Iar problema inegalităților uriașe între români este poate una dintre cele mai importante teme care va trebui să fie rezolvată în viitorul apropiat dacă nu vrem să riscăm revolte și mișcări sociale fără precedent în istoria noastră recentă.
Or, evitarea unui astfel de scenariu ar trebui să fie grija cea mare a celor două partide mari din România, din momentul în care au bătut mâna la guvernare, întrucât celelalte două partide rămase în opoziție, USR și AUR, vor specula și vor capitaliza voturi exact din acest sac uriaș al nemulțumirilor provocate de sărăcia care se extinde tot mai mult în loc să se restrângă.
PSD și PNL ar trebui să știe foarte bine că pandemia din ultimii doi ani a făcut această prăpastie dintre bogați și mai mare, iar noul val de scumpiri și inflație fac viitorul să sune și mai îngrijorător. Iar dacă liberalii și social democrații vor eșua, AUR și USR vor sfâșia bucăți din cele două mari partide până le vor lăsa la limita de avarie.
Fie și numai această posibilitate ar trebui să motiveze PSD și PNL să gândească pentru prima oară cu adevărat constructiv pentru toți românii, nu doar pentru ei și ai lor.