Viorica Vasilica Dăncilă a fost angajată de Mugur Isărescu la BNR pentru "a deschide ușile" în Uniunea Europeană și pentru a facilita adoptarea monedei Euro într-un timp cât mai scurt și în condiții cât mai bune pentru țara noastră.
Doar această explicație te face să te chircești de râs sau să te prăbușești pe loc în hohote de plâns, măcar pentru simplul motiv că nu știi care e prostia mai mare: că un asemenea de personaj a fost însărcinat cu o astfel de misiune sau că ținta în sine – adoptarea monedei Euro – e atât de îndepărtată și nocivă că nu știi dacă e de preferat ca ea să nu fie împlinită niciodată.
Pentru a face doar o scurtă paranteză, toate statele membre ale Uniunii Europene care nu au adoptat încă moneda unică o duc mai bine decât cele care se află sub dominația Euro, iar cei mai mulți și respectați economiști au căzut de acord că singura șansă la dezvoltare a statelor U.E. care încă nu au adoptat Euro este nici să nu facă acest pas în viitorul apropiat.
Din acest punct de vedere, numirea Vioricăi Dăncilă la BNR pentru a facilita adoptarea monedei unice este o mutare cel puțin înțeleaptă. Că motivele din spatele ei sunt cu totul altele, că în acest fel se stirbește din credibilitatea BNR sau că astfel Mugur Isărescu își compromite cariera sunt doar nuanțe amuzante ale unei realități infinit mai hidoase.
Pentru cât de mult a ținut isonul BNR băncilor străine și a cântat în strună politicilor economice venite de afară, pentru cât de puțin s-a opus îndatorării românilor peste gradul lor de sustenabilitate și cât de puțină grijă a avut de băncile autohtone în comparație cu cele străine, Mugur Isărescu nu are cum să compromită o credibilitate care ar trebui nici să nu existe.
În realitate, gestul făcut de Mugur Isărescu prin angajarea Vioricăi Dăncilă nu este decât continuarea aceleași politici pe care a adoptat-o mereu: supunerea fără rest și comentariu în fața celui care are de fapt controlul asupra politicii BNR. Doar ultimii naivi au putut să fie dezamăgiți odată cu numirea Vioricăi Dăncilă la BNR și să-i ceară socoteală lui Isărescu pentru ceva ce ar fi trebuit să știe că nu are cum să răspundă.
Din acest unghi, aproape orice altă problemă cu care se confruntă România este mai gravă și mai reală decât culmile ipocriziei pe care pășește BNR. Cum ar fi, de exemplu, neînțelegerile tot mai accentuate și generalizate din cadrul coaliției de guvernare dintre PNL și USR-Plus.
De unde România ar fi trebuit să aibă 3-4 ani de liniște politică, înțelegem acum că o vom ține până la viitoarele alegeri doar într-o ciondăneală continuă și într-un război permanent din care nu rezultă nimic bun. Vom avea de fapt un blocaj cvasi-permanent la nivel de guvernare și administrație, timp în care vor prospera exclusiv găștile și grupările afiliate politic.
Inițiativele pe cont propriu ale miniștrilor USR-Plus, care par desprinse dintr-o guvernare paralelă față de cea a coaliției, sunt doar o mostră a ceea ce va deveni în scurt timp Guvernul României. O devălmășie din care nu va rezulta nicio idee coerentă și care va produce doar mici și inutile lupte politice.
Dacă la această imagine mai adăugam și războiul care stă să înceapă în interiorul PNL (la fel de altfel și în USR-Plus) pentru puterea totală, putem să zămbim la știrea cu Dăncilă la BNR și să o tratăm drept cea mai nevinovată întâmplare din câte vor fi să vină în viitorul apropiat.
Prin comparație, relaxarea prematură a măsurilor de combatere a pandemiei de Covid-19 și rata modestă spre îngrijorătoare de vaccinare a populației împotriva virusului Sars-Cov-2 par simple coșmaruri care prevestesc un viitor cu adevărat deprimant.
Dacă la astea mai adăugam și scumpirile care au început să se simtă după prima etapă a liberalizarii energiei și ne mai gândim ce va urma și după scumpirea gazului de la 1 iulie, vom sfârși prin a o privi pe Dăncilă la BNR ca pe ultima și cea mai inofensivă știre din câte ne-am putea imagina.
În concluzie, rabdare. S-ar putea ca în viitorul apropiat astfel de știri cu Dăncilă recompensată pentru "știe sistemul de ce" să treacă neobservate. Realitatea va fi atât de dureroasă încât nu vom mai avea timp și energie pentru astfel de fleacuri.