Respirăm adânc aer de românism și mergem într-o zonă minunată a țării! Și nu știm cum s-a nimerit, dar în prima emisie Cu drag despre România din acest an, mergem în județul în care s-a născut Andrei Mureșanu, cel care a scris versurile Imnului Național al României, Deșteaptă-te, române! Nu-i așa că cei mai mulți dintre noi nu știm toate versurile imnului? Știți cum sună ultimele două strofe? Mai actual ca niciodată! Iată: “Români din patru unghiuri, acum ori niciodată / Uniți-vă în cuget, uniți-vă-n simțiri / Strigați în lumea largă că Dunărea-i furată / Prin intrigă și silă, viclene uneltiri // Preoți, cu cruce-n frunte! Căci oastea e creștină / Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt, / Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină, / Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ!”
Cât de actuale sunt versurile! Și cât de adevărate! Îi mulțumim lui Andrei Mureșanu, fiu al Bistriței-Năsăud, pentru aceste versuri. Le mulțumim altor bistrițeni, precum George Coșbuc și Liviu Rebreanu, pentru urmele de neșters lăsate în cultura și literatura română. Le mulțumim tuturor celor care au păstrat portul popular bistrițean, celor care au păstrat tradițiile seculare.
Le mulțumim germanilor și maghiarilor că au iubit și încă iubesc aceste locuri în care au lăsat castele și biserici monumentale. I-aș mulțumi și lui Bram Stoker, celebrul autor al și mai celebrului roman Dracula. Sute de milioane de oameni au citit romanul care își are rădăcinile în poveștile de groază despre Vlad Țepeș, au aflat despre ținuturile misterioase din Pasul Bârgăului, din Bistrița Năsăud, despre castelul înfiorător al contelui… Trebuie să continuăm să profităm de această notorietate, chiar dacă adevărul istoric este cu totul altul, iar în loc de vampiri, în Bistrița te vor întâmpina oameni gospodari, bucuroși de oaspeți, care îți vor pune pe masa bucate alese și vinuri de soi.
Și îi vei întâlni de pe culmele semețe ale Munților Țibleșului, Rodnei, Bârgăului, Călimani, până spre podișul Transilvaniei. Bistrița Năsăud are și munți, dar are și mare, așa i se spune uriașului lac Colibița, locul în care se face turism modern, pentru toate buzunarele. Vă spunem un secret, în zona lacului Colibița concentrația de ozon este egală cu cea din Munții Alpi, așa că puteți să faceți și cure de sănătate, nu doar de distracție.
La fel cum în altă zonă din Bistrița Năsăud, la Sângerz Băi, cele nouă izvoare de apă minerală fac mult mai multe decât medicamentele pline de chimicale sau bisturiele chirurgilor. Rămâneți cu noi în următoarele două ore, avem invitați unul și unul, personalități recunoscute la nivel national și international, oameni – model din administrație, oameni de cultură importanți și trei sportivi care au făcut istorie!
Vă vom arăta produse fabricate în Bistrița, produse tradiționale, vom vorbi despre tradiții și veți vedea imagini magnifice. Vom vorbi despre viitor, dar nu putem să nu vorbim despre ce se întâmplă acum în România, mai ales că discutăm despre un județ de graniță. Iar dincolo de graniță este Ucraina răscolită de războiul cu Federația Rusă. Mai mult, dincolo de graniță sunt frații noștri, români și creștini ortodocși, asupriți acum pentru credința lor. Până unde merg nedreptățile? Cum se poate ca o mamă careia copilul îi este în pericol de moarte pe front sa fie lovită acasă la ea, în credința strămoșească? Și cum se poate ca noi să stăm deoparte când frații noștri suferă din cauza războiului, poate le e foame?
Și când preoții noștri sunt hăituți, se intră în bisericile românești cu cartușul pe țeava armei și sunt acuzați de ceea ce nu au făcut și nici nu vor face? Iar noi suntem la mijloc - cu grijă pentru viețile românilor din Ucraina, dar și cu dorința de pace pentru întregul popor ucrainean, greu încercat de deciziile diavolești ale unui Putin de neînțeles, care acționează în orice mod, dar fără empatie pentru durerea oamenilor, fără credință în Dumnezeu.. Cu gândul la toate acestea, vorbim Cu drag, despre Bistrița Năsăud!