Impactul asupra creditorilor
Pentru creditele retail noi în lei, indexate la noul indice IRCC, dobânzile au scăzut deja, potrivit ZF, citat de Mediafax.
Indicele IRCC aplicat în trimestrul 3 din 2024 a coborât la 5,86%, de la 5,90% în trimestrul 2 și 5,97% în trimestrul 1 din 2024.
Luni, indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 5,81%, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Această scădere este rezultatul reducerii dobânzilor de către BNR, ceea ce va duce la scăderea dobânzilor la creditele în lei, încurajând finanțarea economiei.
În 2024, piața interbancară a avut un excedent de lichiditate semnificativ. În ianuarie, surplusul a atins un record de peste 60 miliarde lei, cea mai mare valoare din 2012. Astfel, dobânda la facilitatea de depozit a devenit principalul instrument de politică monetară relevant în România, nu dobânda-cheie.
Creditele contractate înainte de mai 2019
Creditele retail în lei, contractate înainte de luna mai 2019, și creditele companiilor în lei, care sunt indexate la ROBOR, vor avea dobânzi mai mici în perioada următoare. Scăderea ratelor pe piața interbancară urmează decizia BNR de a reduce dobânda-cheie.
Odată cu ieftinirea banilor pe piața monetară, dobânzile la credite vor scădea și ele. Astfel, creditele în lei se vor ieftini în perioada următoare, având în vedere că dobânzile la împrumuturi sunt formate din indici de referință la care se adaugă marja băncilor. Aceasta ar putea duce la o revigorare a creditării, care până acum a avut un ritm anual de creștere de sub 6%.
Scăderea dobânzilor ROBOR și IRCC va avea un impact pozitiv asupra economiei, facilitând accesul la credite mai ieftine pentru populație și companii, stimulând astfel activitatea economică și creșterea financiară.