Compania germană Mercedes-Benz a prezentat miercuri, 14 decembrie, un plan de peste 1 miliard de euro pentru a-și adapta rețeaua globală de producție pentru sistemele de propulsie electrică – inclusiv ansamblu baterie, unități de propulsie electrice și osii – începând cu anul 2024.
Printre investițiile ce vor fi realizate se află și o nouă unitate de producție la Sebeș, în valoare de 130 de milioane de euro, care este menționată în proiect pentru construirea motoarelor electrice pentru noile platforme.
Uzinele din Kamenz și Untertuerkheim din Germania, precum și cea din Beijing, care asamblează deja baterii pentru modelele electrice și hibride, vor asambla bateriile pentru modele pe viitoarele platforme MMA și MB.EA, cu un alt loc de asamblare a bateriilor în Koelleda, în așteptarea sprijinului guvernului regional.
La Untertuerkheim, la Beijing dar și la Sebeș vor fi construite unități de propulsie electrice (motoare) pentru noile platforme. La Hamburg și Untertuerkheim vor rămâne principalele uzine de asamblare a punților și componentelor electrice, potrivit Reuters.
Conducerea și reprezentanții angajaților au ajuns la un acord în luna iunie cu privire la mutarea fabricilor auto europene către vehicule electrice, făcând din Sindelfingen casa vehiculelor de ultimă generație pe platforma AMG.EA, Bremen și Kecskemet în Ungaria pentru modelele de lux de bază și Rastatt și Kecskemet pentru vehicule entry-level.
Producătorul auto și-a configurat fabricile auto pentru a produce atât motoare cu ardere internă, cât și mașini electrice pe linii de producție unice, dar asamblarea bateriilor și motoarelor pe aceeași linie este mai complexă, a spus Burzer.
Cu toate acestea, multe dintre fabricile de componente vor continua să producă piese pentru mașinile cu motoare cu combustie atâta timp cât există cerere, însă Mercedes intenționează ca până în 2030 să rămână doar cu producția de modele electrice, “acolo unde condițiile pieței o permit”.
Unitatea de producţie „Star Assembly” din Sebeş este o componentă importantă a reţelei de producţie pentru trenurile de rulare ale vehiculelor produse de concernul german Mercedes-Benz. Producţia în unitatea din Sebeş a început cu asamblarea cutiilor de viteze automate cu dublu ambreiaj în opt trepte şi transmisii cu nouă trepte de viteză pentru Mercedes-Benz, iar din 2020 se asamblează şi varianta pentru vehicule hibrid, o etapă importantă către producţia de vehicule prietenoase cu mediul, fără emisii de carbon.
Recent, Star Assembly Sebeș a depus la APM Alba solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire hală producție logistică și montaj, anexe tehnice, administrative și sociale, amenajare drumuri, platforme, parcaje, spații verzi și organizare șantier”.
Potrivit memoriului tehnic, noua clădire va avea o suprafață de aproximativ 33.650 de metri pătrați, unde vor lucra un număr total de 526 de noi angajați ai societății cu capital german. Capacitatea preconizată de producție a noului obiectiv va fi de aproximativ 500.000 de unități pe an.
Construcția halei se va realiza într-o perioadă de 15 luni, între ianuarie 2023 și martie 2024. Aici vor avea loc activități de asamblare de unități de antrenare electrică pentru modelele Mercedes-EQ complet electrice, începând cu 2025.
„Suntem pregătiți să dezvoltăm locația de la Sebeș într-o fabrică de ultimă generație care produce unități de antrenare electrică și să ne aducem contribuția la strategia Mercedes-Benz de mobilitate electrică”, a declarat Gheorghe Achim, Director General Star Assembly.
Pentru această investiție, compania germană a obținut un ajutor de stat în valoare de 185,4 milioane de lei. Valoarea totală a investiției, incluzând și dotările, se ridică potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor la 674 milioane de lei.