Compania LukOil a fost fondată în Rusia în 1992, iar tot atunci, gigantul petrolier a înființat și propria firmă de securitate. Lukom-A este una dintre cele mai mari agenții de securitate din Rusia, considerată o armată corporativă, condusă încă de la debut de ofițeri ai unității de forțe speciale Vympel care terminaseră socotelile cu serviciul militar clasic rusesc. Sarcinile detașamentului sunt sabotajul, crearea de diversiuni în spatele frontului sau spionajul.
În 2010, LukOil s-a retras pe hârtie din acționariatul Lukom-A lăsând firma pe mâna foștilor FSB. LukOil a încercat pe cât posibil să se detașeze de Lukom-A, mai ales că presa rusă consideră că firma de pază e o agenție care spionează și rezolvă afacerile murdare în favoarea companiei petroliere. Există indicii că aceste îndeletniciri nu se limitează doar la teritoriul Federației Ruse.
Totodată, în 2022, Mihail Mișustin, premierul Federației Ruse, a semnat un decret care permite complexelor industriale care produc combustibil și energie să își creeze propriile organizații private de securitate. Decretul a venit după o lege semnată de Vladimir Putin care înăsprește cerințele pentru protecția instalațiilor de combustibil atacabile cu drone. Cu alte cuvinte, legea a legalizat companiile militare private, ceea ce LukOil oricum deținea încă de la începutul anilor ‘90. Ceea ce înseamnă că până la apariția acestei legi, toate aceste organizații cu caracter militar funcționau ilegal. Conform legii ruse precedente, un militar nu putea lucra decât pentru stat. Iar mercenarii erau interziși mai ales pentru participarea la conflicte armate pe teritoriul altei țări.
„Eficiența” Lukom-A, ca unealtă de control folosită în realitate de Kremlin, a fost probată prin două acțiuni spectaculoase, mai notează cei de la Libertatea.
În 2002 prim-vicepreședintele LukOil, Serghei Kukura, a fost răpit de persoane înarmate, deși era păzit chiar de agenții Lukom-A, care n-au mișcat un deget pentru a-și apăra clientul. În aceeași zi, guvernul rus anunța că LukOil a acceptat să plătească peste 100 de milioane de dolari din impozitele restante, exact suma de bani despre care guvernul rus pretindea că nu fusese virată la buget pentru operațiunile derulate de companie în zonele off-shore. În plus, în septembrie 2022, președintele consiliului de administrație al LukOil, Ravil Maganov, a decedat în condiții misterioase, iar Varianta mediatizată prin presa controlată de Kremlin a fost că Maganov a căzut de la fereastra spitalului în care era internat. Și el beneficia de paza agenților Lukom-A.
Printre sucursalele Lukom-A din afara Rusiei se numără, și România. Firma de pază a LukOil a intrat pe filiera București în 1998, dar s-a mutat în Ploiești 10 ani mai târziu. Acționariatul s-a mutat de la ruși la austrieci, iar în prezent este tot de partea rusă, potrivit Libertatea.
În ultimii ani au mai fost vehiculate și alte persoane cu trecut controversat care reprezentau interesele firmei rusești, inclusiv în România. Unul dintre ei este Oleg Cunețchi, de la Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, sau moldoveanul Andrei Rață, fost membru în consiliul de administrație al Petrotel-Lukoil Ploieşti, cercetat penal în dosarul LukOil.
La Lukom-ul din România sunt angajați mai mulți foști militari, polițiști sau ofițeri de informații. Unul dintre administratorii Traun Guard HMS SRL, firma care controlează Lukom-A începând din 2015, a fost chiar fostul șef al Brigăzii Antitero a SRI, generalul de brigadă Alexandru Bureșin. În 2009, Bureșin s-a pensionat de la SRI, la vârsta de 55 de ani. După câteva luni, avea să fie numit administrator al Agenției Lukom-A România. Generalul a ocupat funcția până în 2016 când a fost înlocuit de Mihai Vidat. Acesta din urmă, la conducere și în prezent, apare cu funcția de colonel pe forumul SRI, ca adjunct al lui Bureșin în brigada Antitero a SRI în 2006.
În plus, potrivit Libertatea, în 2020, general-maiorul FSB Vadim Piatiletov și colonelul Gromov i-au prelungit lui Vidat contractul de administrator la firma Traun Guard, mandat care este valabil până la sfârșitul lunii aprilie 2024. Conform site-ului Traun Guard HMS, firma controlată de foști ofițeri FSB se ocupă în România în principal cu paza obiectivelor grupului LukOil.