Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţară, a raportat un profit net de 2,63 miliarde lei în primul semestru, în creştere cu 56,3%, în timp ce veniturile au urcat cu 47,7%, la 4,73 miliarde lei, se arată în raportul semestrial al Fondului Proprietatea, acţionar minoritar.
Fondul Proprietatea deţine o participaţie de 19,94% din acţiunile Hidroelectrica.
”Pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2021, pe bază consolidată, compania a înregistrat venituri totale de 6,489 miliarde lei, în creştere cu 68,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi un profit net de 3,085 miliarde lei, în creştere cu 113,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Pe parcursul perioadei de şase luni încheiată la 30 iunie 2022, Hidroelectrica SA a plătit un impozit pe venit suplimentar de 351 milioane lei şi a înregistrat un cost cu apa turbinată de 243,3 milioane lei, în scădere cu 24,9% faţă de anul trecut, datorită volumului mai mic de producţie de energie electrică”, se arată în raport.
La sfârşitul lunii iunie 2022 lichidităţile companiei erau de 3,35 miliarde lei.
În cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din aprilie 2022, acţionarii au aprobat: distribuirea a 2,83 miliarde lei ca dividende aferente profitului net al anului 2021 şi 1 miliard de lei ca dividende speciale din rezultatul reportat. Termenul de plată de către Hidroelectrica către acţionari a dividendului anual este de 27 iunie 2022, în timp ce termenul de plată pentru dividendul special este de 30 septembrie 2022.
Acţionarii au mai aprobat în aprilie proiectul de fuziune prin absorbţia de către Hidroelectrica a filialelor sale deţinute integral Crucea Wind Farm S.A. şi Hidroelectrica Wind Services. Crucea Wind Farm este entitatea care deţine parcul Eolian Crucea situat în judeţul Constanţa, România, care are o putere instalată de 108 MW. Hidroelectrica Wind Services este o entitate de operaţiuni şi întreţinere care îşi oferă serviciile exclusiv Parcului Eolian Crucea. După expirarea termenului legal pentru ca terţii să depună opoziţii la proiectul de fuziune, fuziunea prin absorbţie a fost aprobată de acţionar la data de 18 august 2022.
În data de 31 martie 2022, adunarea generală a acţionarilor Hidroelectrica a aprobat iniţierea listării acţiunilor societăţii la BVB în urma unei oferte publice a acţiunilor societăţii deţinute de către Fond.
”Aprobarea este o evoluţie pozitivă deoarece permite Fondului să exploreze, împreună cu consilierii tranzacţiei, o gamă mai largă de opţiuni cu privire la o potenţială realizare totală sau parţială a deţinerii sale în companie”, se mai menţionează în raport.
Hidroelectrica va folosi în procesul de IPO, consilierul juridic Dentons Europe – Zizzi – Caradja & Asociaţii pentru partea juridică şi STJ Advisors pentru partea de equity, pe care i-a selectat deja în legătură cu planul iniţial de listare.
Fondul Proprietatea a numit Rothschild & Co în calitate de consilier pentru partea de equity şi Filip & Company şi Linklaters LLP pentru partea juridică a tranzacţiei.
Următorii paşi vor fi numirea de către Fondul Proprietatea a consorţiului bancar (selecţia este în curs de desfăşurare). În ceea ce priveşte calendarul, Fondul îşi propune să finalizeze listarea cât mai curând posibil, vizând sfârşitul lunii noiembrie 2022 ca primă fereastră de oportunitate şi, dacă nu este posibil, sfârşitul trimestrului I 2023.
Statul Român s-a angajat, în cadrul PNRR, să listeze Hidroelectrica până la sfârşitul semestrului I 2023.
Compania exploatează un număr de 209 centrale, având o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.